Overslaan en naar de inhoud gaan

Advies: alle nertsen ruimen als besmettingen aanhouden

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 11:47

Als er na half augustus nieuwe besmettingen op nertsenhouderijen worden gemeld, moet het kabinet overgaan op het preventief ruimen van alle bedrijven in de sector. Dat adviseren de experts van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z).

Voorwaarde is wel dat het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde is als half juli. Dat melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat mee in het advies, laten de ministers weten.

Besmettingen
In totaal zijn nu 25 nertsenbedrijven in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg besmet verklaard. Hiervan zitten de meeste (21) in Brabant, en vier in Limburg: in Vredepeel, Ospel, Castenray en Ysselsteyn. De verwachting is dat in de komende drie tot vier weken op zo'n twaalf tot zes extra bedrijven het coronavirus wordt geconstateerd.

Lees ook: Onzekerheid troef onder nertsenhouders

Als er daarna besmettingen blijven komen, moet preventief worden geruimd, mits het coronavirus onder mensen ongeveer op hetzelfde niveau is. Als de situatie onder mensen significant verandert, moet het advies opnieuw worden gewogen.

Strenge maatregelen
Op nertsenfokkerijen gelden al strenge veiligheids- en hygiëneprotocollen. Zo moeten medewerkers verplicht mondkapjes en gezichtsschermen dragen en is het afvoeren van mest en het overplaatsen van jonge pups naar een andere locatie alleen mogelijk met een ontheffing.

Er werd al eerder geopperd om de nertsenfokkerijen preventief te ruimen, maar daar wilde minister Carola Schouten van Landbouw niets van weten. Het ruimen van bedrijven heeft directe gevolgen voor de eigenaren en medewerkers. Hun inkomen stopt direct, terwijl er nog geen compensatie is afgesproken.

Lees ook: Stoppersregeling nertsenhouderij pas in augustus klaar

Nertsenhouderijen
In Nederland zijn ongeveer 130 nertsenhouderijen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2019. Ruim een derde van de 800.000 nertsen die Nederland telt, wordt gehouden in Brabant-Zuidoost. Hierbij is alleen gekeken naar de moederdieren.

Begin juni ruimde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zo’n 570.000 nertsen in Noord-Brabant en Noord-Limburg omdat bij fokkerijen het coronavirus was vastgesteld. Dit waren voor het grootste deel pups.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten