Overslaan en naar de inhoud gaan

Advertentie Aad de Haas geweigerd in boekje The Passion

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 17:15

Een advertentie van het Limburgs Museum over de aankomende tentoonstelling van werk van Aad de Haas is geweigerd in het programmaboekje van The Passion.

Het evenement van de Evangelische Omroep, dat op 9 april live vanuit Roermond zal worden uitgezonden, wilde de advertentie in de oorspronkelijk vorm niet plaatsen vanwege 'beeld en tekst.'

Provocerend
De afgebeelde litho en de woorden ‘Verboden kunst – seks, macht en religie’ werden te provocerend gevonden. In een aangepaste advertentie heeft het museum een afbeelding zonder bloot gekozen en is de tekst weggelaten, zodat het publiek van The Passion toch kennis kan nemen van de tentoonstelling. Dat zegt Charlotte Janssen van het Limburgs Museum.

Verrassing
“Dat de oorspronkelijke advertentie is geweigerd, verraste ons. Ik kan me wel voorstellen, dat de organisatie sponsoren van dit evenement niet voor het hoofd wil stoten. Maar tijden zijn dus nog niet zo heel erg veranderd. Aad de Haas heeft iets dergelijks in zijn tijd meermaals meegemaakt”, zegt Janssen.

Vervangende afbeelding programmaboekje The Passion
De vervangende afbeelding.
Foto: Limburgs Museum

Celibaat
De litho van het werk Celibaat, dat door het museum in publicaties en promotie over deze tentoonstelling wordt gebruikt, toont onder meer een non en een naakte vrouw. Het Limburgs Museum heeft hiermee dan toegegeven aan censuur, zou je kunnen zeggen. En dat is precies waar Aad de Haas tegen streed. Charlotte Janssen: “Zo kun je het bekijken. Toch vinden we het belangrijk om ook het publiek van The Passion te bereiken om hen te vertellen over deze tentoonstelling.”

Seks en religie
Schilder en graficus De Haas maakte kunst met terugkerende thema’s als ‘seks en religie’. Hij vluchtte aan het eind van de oorlog vanuit Rotterdam naar Zuid-Limburg omdat zijn kunst door de Duitse bezetter als ‘entartet’ werd beschouwd. In 1947 was er een conflict om zijn kruiswegstaties in de Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller. Het bisdom in Roermond gaf opdracht de kruiswegstaties te verwijderen uit de kerk. Pas in 1981 zijn de kruiswegstaties teruggebracht naar Wahlwiller. De Haas overleed in 1972 in Schaesberg en liet een groot oeuvre na.

De expositie met de titel ‘Verboden kunst’ is vanaf 15 mei te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen