Overslaan en naar de inhoud gaan

Advertentie Aad de Haas geweigerd in boekje The Passion

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 17:15

Een advertentie van het Limburgs Museum over de aankomende tentoonstelling van werk van Aad de Haas is geweigerd in het programmaboekje van The Passion.

Het evenement van de Evangelische Omroep, dat op 9 april live vanuit Roermond zal worden uitgezonden, wilde de advertentie in de oorspronkelijk vorm niet plaatsen vanwege 'beeld en tekst.'

Provocerend
De afgebeelde litho en de woorden ‘Verboden kunst – seks, macht en religie’ werden te provocerend gevonden. In een aangepaste advertentie heeft het museum een afbeelding zonder bloot gekozen en is de tekst weggelaten, zodat het publiek van The Passion toch kennis kan nemen van de tentoonstelling. Dat zegt Charlotte Janssen van het Limburgs Museum.

Verrassing
“Dat de oorspronkelijke advertentie is geweigerd, verraste ons. Ik kan me wel voorstellen, dat de organisatie sponsoren van dit evenement niet voor het hoofd wil stoten. Maar tijden zijn dus nog niet zo heel erg veranderd. Aad de Haas heeft iets dergelijks in zijn tijd meermaals meegemaakt”, zegt Janssen.

Vervangende afbeelding programmaboekje The Passion
De vervangende afbeelding.
Foto: Limburgs Museum

Celibaat
De litho van het werk Celibaat, dat door het museum in publicaties en promotie over deze tentoonstelling wordt gebruikt, toont onder meer een non en een naakte vrouw. Het Limburgs Museum heeft hiermee dan toegegeven aan censuur, zou je kunnen zeggen. En dat is precies waar Aad de Haas tegen streed. Charlotte Janssen: “Zo kun je het bekijken. Toch vinden we het belangrijk om ook het publiek van The Passion te bereiken om hen te vertellen over deze tentoonstelling.”

Seks en religie
Schilder en graficus De Haas maakte kunst met terugkerende thema’s als ‘seks en religie’. Hij vluchtte aan het eind van de oorlog vanuit Rotterdam naar Zuid-Limburg omdat zijn kunst door de Duitse bezetter als ‘entartet’ werd beschouwd. In 1947 was er een conflict om zijn kruiswegstaties in de Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller. Het bisdom in Roermond gaf opdracht de kruiswegstaties te verwijderen uit de kerk. Pas in 1981 zijn de kruiswegstaties teruggebracht naar Wahlwiller. De Haas overleed in 1972 in Schaesberg en liet een groot oeuvre na.

De expositie met de titel ‘Verboden kunst’ is vanaf 15 mei te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen