Overslaan en naar de inhoud gaan

Actieweek anoniem inleveren (nep)wapens van start

Geplaatst opmaandag 11 oktober 2021 - 6:53

Maandag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens. Vooral jongeren worden aangemoedigd wapens af te staan. Dit kan anoniem en zonder een straf te riskeren. Op veertien plaatsen in Limburg mogen deze week wapens ingeleverd worden.

Aan de landelijke campagne doet een groot aantal gemeenten mee. Op sommige plaatsen kunnen ook vuurwapens ingeleverd worden.

Drop je knife
Maandag gaat de campagne 'Drop je knife en doe wat met je life' van start. Hierin benadrukken demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker dat strafbaar is om een wapen te dragen. Bovendien lopen ruzies dankzij het bij je dragen van een wapen sneller uit op een steekpartij.

Risico's van wapens
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de samenleving de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten met jongeren. "Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico's zij voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen."

Veertien plaatsen
In Limburg zijn veertien inleverpunten. Daarnaast doen nog vijftien gemeenten wel mee aan de actie door aandacht te vragen voor de mogelijkheid tot het inleveren van wapens. Zij hebben echter geen eigen inleverpunt en verwijzen inwoners door naar een buurgemeente waar wel een inleverpunt is.

Grote steden
Ook onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag doen mee met de actie. In de hoofdstad geldt de inleveractie voor vuurwapens, (kap)messen, stroomstootwapens en boksbeugels. Maar ook in vele tientallen andere plekken in Nederland zijn inzamelpunten opengesteld. Deze zijn terug te vinden op de website dropjeknife.nl.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen