Overslaan en naar de inhoud gaan

Actievoerders willen wegen blokkeren, noodbevel afgekondigd

Geplaatst opdonderdag 27 januari 2022 - 13:59

De gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren hebben een noodbevel afgekondigd nadat de protestgroep Red het Sterrebos donderdag geprobeerd heeft een manifestatie te organiseren bij VDL Nedcar in Born. De politie heeft de actievoerders tegengehouden.

Er is één demonstrant opgepakt omdat hij zich niet kon legitimeren.

Verstoring orde
Volgens de gemeenten willen actievoerders wegen rondom Born blokkeren. 'Dit zou de openbare orde verstoren en de vrije doorgang van hulpverleningsdiensten ernstig hinderen', schrijven de gemeenten in een verklaring. 'Daarnaast worden maatschappelijke voorzieningen onbereikbaar. De blokkades kunnen tevens leiden tot confrontaties tussen de activisten en anderen. Dat wordt als niet wenselijk geacht.'

Noodbevel
Het noodbevel is van kracht tussen donderdag 9:00 uur tot vrijdag 9:00 uur. Een woordvoerder van de gemeente Echt-Susteren laat weten dat ook zij een bevel hebben afgekondigd omdat Nedcar vlakbij de gemeente ligt.

Agenten
De actievoerders zijn in een bus langs de N276 door de politie staande gehouden. Sinds donderdagochtend zijn er al de hele ochtend agenten rond Nedcar op de been. De politie heeft signalen ontvangen dat er protestacties stonden gepland. Door Extinction Rebellion was er donderdagochtend een 'verrassingsactie' gepland, maar die ging niet door.

Lees ook: ME ingezet bij mogelijke demonstratie tegen kap Sterrebos

Machtsvertoon
Hanneke van Houten, woordvoerder namens Red het Sterrebos, vindt het onbegrijpelijk dat er met zoveel machtsvertoon wordt ingegrepen. "Ik vind het zelf nogal een rare actie om het recht op demonstreren zo tegen te houden." Volgens Van Houten waren de actievoerders van plan om te demonstreren bij de ingang van VDL Nedcar. "Die demonstratie was om 11:00 uur vanmorgen aangemeld bij de gemeente", zegt Van Houten. "Opeens bleek er een noodbevel te zijn en wordt er gezegd dat wij ernstige ongeregeldheden wilden veroorzaken."

Video: L1 & Orange Media

Rechter

De actievoerders willen aandacht vragen voor het Sterrebos. VDL wil het bos kappen om een nieuwe fabriek te bouwen. Verschillende organisaties stapten naar de Raad van State. Onlangs besloot de hoogste bestuursrechter van het land dat de voorbereidingen van de kap van het bos door konden gaan. Naar verwachting doet de rechter binnen nu en vier weken uitspraak of het bos daadwerkelijk gekapt mag worden.

Lees ook: Nieuwe fabriek VDL Nedcar stapje dichterbij

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen