Overslaan en naar de inhoud gaan

Actievoerders hopen op vestiging vleermuizen in Sterrebos

Geplaatst opzaterdag 23 oktober 2021 - 17:21

Zo'n 25 actievoerders van de groep 'Red het Sterrebos' hebben zaterdagmiddag folie verwijderd dat om bomen was gewikkeld in het Sterrebos naast Nedcar in Born. De actievoerders deden dat om vleermuizen de mogelijkheid te geven in de bomen te overwinteren.

Klimmers trokken van grote hoogte folie en zeilen uit de bomen omlaag.

Kap Sterrebos
VDL Nedcar had die folie aangebracht om te voorkomen dat de vleermuizen in de holle bomen zouden overwinteren. De aanwezigheid van vleermuizen zou de door VDL Nedcar gewenste boskap bemoeilijken.

Een woordvoerder van VDL Nedcar laat weten dat ze aangifte doen naar aanleiding van de actie.

Extinction Rebellion
Volgens een woordvoerder van actiegroep Extinction Rebellion bestaat de groep 'Red het Sterrebos' onder meer uit de plaatselijke tak van Extinction Rebellion Maastricht en lokale natuurliefhebbers.

Afwachten
De actievoerders wijzen op een tussentijdse uitspraak van de Raad van State (RvS). Die oordeelde dat eerst een definitieve uitspraak in deze zaak moet worden afgewacht. Zolang die uitspraak er niet is, mogen er geen bomen gekapt worden, aldus de Raad. De uitspraak voorkomt dat tegenstanders van de kap voor voldongen feiten worden gesteld in hun beroepsprocedure bij de Raad van State.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: rechter zet streep door kap Sterrebos

Snel beginnen
VDL Nedcar liet na de tussentijdse uitspraak van de RvS weten voorbereidingen voor de boskap te blijven uitvoeren tot de definitieve uitspraak er komt. Daarbij hoort ook het inpakken van holle bomen die vleermuizen gebruiken om er in te verblijven. De provincie Limburg en Nedcar willen snel met de boskap beginnen omdat dit een eventuele uitbreiding van Nedcar met een tweede productielijn mogelijk zou maken.

Lees ook: Extra onderzoek Nedcar-uitbreiding: weinig impact op natuur

Nieuwe klanten
De provincie stelde daartoe in december 2020 het plan 'Uitbreiding VDL Nedcar' vast. Dat maakt uitbreiding van de fabriek mogelijk door de kap van bijna 8 hectare bos. De provincie wil op die manier voorkomen dat er lange procedures gevolgd moeten worden, wanneer die uitbreiding echt aan de orde is, bijvoorbeeld wanneer nieuwe klanten zich bij Nedcar melden.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: 100 mensen betogen tegen kap Sterrebos

Permanent verloren
In het bos komen beschermde soorten voor, waaronder de das, meerdere vleermuissoorten en de kleine ijsvogelvlinder. "Een groot deel van hun leefgebied en foerageergebied zou permanent verloren gaan ingeval deze bossen worden gekapt", aldus de Raad in de tussentijdse uitspraak.

Geen offers
Volgens de actievoerders heeft Nedcar op eigen terrein voldoende mogelijkheden om uit te breiden en hoeft het bos daaraan niet geofferd te worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen