Overslaan en naar de inhoud gaan

Actiefstal is een succes: 'Paarden bepalen wanneer ze eten'

Geplaatst opwoensdag 17 juli 2019 - 15:41

Paarden die alleen in de wei staan of in een box; volgens liefhebbers kan dat tegenwoordig niet meer. Paarden zijn kuddedieren en hebben behoefte aan leven in een groep, in plaats van alleen in de wei of op stal.

Manege Op de Brant in Nuth gaat hierin mee en geeft de paarden heel veel vrijheid. Bijna vijf maanden geleden startte de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, samen met onder andere de Dierenbescherming de campagne 'Deel je wei, iedereen blij'.

Eerste in Zuid-Nederland
Op de manege in Nuth leven zo'n 35 paarden van particulieren niet alleen in een groep, maar ze bepalen daarnaast zelf hoe ze hun dag indelen. Ze eten wanneer ze willen eten en slapen wanneer en waar ze zin hebben. Het heet een actiefstal en het is de eerste in zijn soort in Zuid-Nederland. En dat allemaal dankzij moderne technologie. Via een chip in de halsband registreert de computer het eetgedrag en hun bewegingen.

Natuurlijk gedrag
Ilse Limpens en Ralph Rijstenbil zijn de eigenaren van Op de Brant in Terstraten. De kudde paarden heeft er de ruimte: 5,5 hectare. De plaatsen waar ze hooi, water en krachtvoer vinden, zijn gescheiden.

Foerageren
Het feit dat ze steeds moeten lopen van plek naar plek benadert het natuurlijke gedrag van paarden die op de steppe grote afstanden afleggen om te foerageren. "Hier lopen ze wel vijftien kilometer per dag", legt Limpens uit. "Het heeft tijd gekost om de paarden zover te krijgen dat ze zelf op zoek gaan naar hun eten en dat ze door poortjes en hekjes moeten om erbij te kunnen. Ze waren gewend om hun eten voorgeschoteld te krijgen. Sommigen kregen last van spierpijn door het lopen of kregen problemen met hun hoeven. Nu ze gewend zijn, is de conditie van de dieren erop vooruit gegaan."

Foto: Lex van Moorsel

Ieder zijn plaats
Ook het gedrag van de paarden veranderde. Omdat ze samen leven en slapen, moest zich een soort van hiërarchie ontwikkelen in de groep. Wie vind wie leuk, wie is de baas? Dat ging soms gepaard met conflicten, soms werd er zelfs een knauw uitgedeeld. Nu kent iedereen zijn plaats in de kudde en zijn de dieren relaxed. Regelmatig wordt er een nieuwkomer aan de groep toegevoegd, die dan zijn of haar plekje moet krijgen in de kudde.

Eigenaren tevreden
Limpens: "De eigenaren van de paarden die regelmatig hun dier komen berijden, merken dat hun paard rustiger is en in goede conditie. En nog leuker: omdat hun dieren in een groep leven, komen de eigenaren nu ook vaker andere eigenaren tegen en ontstaat er onder onze klanten ook beter sociaal contact."

Foto: Lex van Moorsel

Minder werk
"Voor ons betekent de actiefstal minder werk", zegt Rijstenbil. "Voorheen waren we veel tijd kwijt met het verzamelen van de dieren uit de wei om ze vervolgens naar de stal te brengen. Nu gaan ze zelf of ze blijven gewoon buiten als ze dat willen. Ook het voer brengen aan de dieren, hoeft niet meer. Ze komen het halen. En het urenlang donkere stallen uitmesten, behoort tot het verleden. Onze werkdag is daardoor een stuk korter geworden en hebben we zelf meer tijd om van de paarden te genieten."

De investeringen voor Limpens en Rijstenbil waren hoog. Een flink deel van het kapitaal kwam binnen via crowdfunding. Maar het betaalt zich nu dus terug. Vanwege de paarden die een beter leven hebben, de zeer tevreden eigenaren die hun paarden hier stallen en minder arbeidsuren voor de eigenaren.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen