Overslaan en naar de inhoud gaan

Actiecomité positief over 'groen' Graetheide

Geplaatst opmaandag 15 december 2014 - 7:19

De deur naar industriële bedrijvigheid op Graetheide staat nog steeds op een kier nu afgelopen vrijdag het Limburgs Parlement zoals verwacht een motie van GroenLinks heeft afgewezen.

De oppositiefractie stelde voor in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) de al decennia oude bestemming 'reserve-bedrijventerrein' te wijzigen in 'definitief groen'. Dat vonden de fractie van VVD, CDA, PVV en de fractie Krebber een brug te ver. Zij willen dat de betrokken partijen nog eens goed gaan praten over de toekomst van het groengebied die nu al zo’n veertig jaar lang onzeker is.

Geen resultaten
De provincie heeft al jaren geleden een werkgroep onder aanvoering van de gemeente Sittard-Geleen ingesteld om een gebiedsvisie op te stellen voor industrieterrein- Chemelot en omgeving. Resultaten heeft dit nog niet opgeleverd, zelfs geen plan van aanpak, ondanks de inzet van een projectbureau.

'Duidelijkheid'
Volgens GroenLinks is er voldoende ruimte op Chemelot of anders op beschikbare bedrijventerreinen ten behoeve van ontwikkelingen als de Chemelot Campus. De motie kreeg desondanks alleen steun van SP, D66, 50Plus en coalitiepartij PvdA, een minderheid in het Limburgs Parlement. Fractievoorzitter Carla Brugman vindt dat er eindelijk zekerheid moet komen voor de bewoners van Graetheide.

Met het amandement wilde ze tegemoetkomen aan hun wensen en een stuk waardevol landschap beschermen.

Optimistisch
Het resultaat van de verhandelingen in het Limburgs Parlement stemmen het Graetheidecomité toch optimistisch. De bestemming van Graetheide is veranderd van 'reservering bedrijventerrein' in 'buitengebied/heroverwegingsgebied bedrijventerreinen'.

Toezegging provincie
Daaraan is door de provincie toegevoegd dat het gebied in de huidige omvang en vorm niet meer nodig is als industrieterrein. In haar nieuwsbrief wijst de actiegroep op de toezegging van de provincie om ervoor te zullen zorgen dat de studie over de toekomst van Graetheide over een jaar klaar zal zijn. ‘Dan weten we hopelijk definitief of Graetheide en de Lexhy (aan de overkant van de A2, red.) niet meer nodig zijn voor industrie’, aldus het comité.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

GroenLinks: uitbreidingsmogelijkheid DSM moet van tafel
Kleine kans dat DSM mag uitbreiden in Graetheide
Sittard-Geleen pakt wateroverlast aan
Ruim 5 ton subsidie voor Gulpen-Wittem
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen