Overslaan en naar de inhoud gaan

'Actiebereidheid in streekvervoer nog groot'

Geplaatst opdonderdag 28 juni 2018 - 14:32

Zoals het nu naar uitziet is het beeld van de staking van de streekvervoerders donderdag ongeveer hetzelfde als dat van woensdag.

"Het beeld is volkomen hetzelfde als dat van woensdag. Toen zijn vijftien tot twintig procent van de chauffeurs van Arriva gaan rijden", vertelt Jean-Marie Severijns van CNV vanuit Sittard.

Actiebereidheid
Ook landelijk is het beeld ongeveer hetzelfde. Volgens een woordvoerder van FNV rijdt 85 procent van de bussen niet. Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) meldt dat de cijfers over de actiebereidheid die de bonden geven niet kloppen. Volgens een woordvoerster is het beeld inderdaad hetzelfde als woensdag en rijdt 25 tot 40 procent. "Het verschilt heel erg per bedrijf en regio."

De Arbeidsinspectie
"Wel merken we dat werkgevers de rand van de wet op zoeken om bussen en treinen te laten rijden", zegt
Severijns van CNV. "Wij gaan een melding maken bij de Arbeidsinspectie over gecreëerde diensten, zoals de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. Dit ging donderdagmorgen niet volgens dienstregeling. Bij wet mogen gecreëerde diensten niet", legt Severijns uit.

"Ook zijn er geluiden dat machinisten en chauffeurs door Arriva zijn gebeld met het vriendelijke verzoek toch te gaan werken", vervolgt Severijns. Arriva laat weten dat ze de medewerkers vrij laten in de keuze om zich als staker of werkwillige te melden. "Dat is ieders eigen afweging", zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Normale rooster
Arriva zegt dat ze werkwillige machinisten vanuit hun normale rooster hebben laten rijden donderdag. "Zij hebben ritten uit de reguliere dienstregeling, die we elke werkdag rijden, gereden. We hadden ook voldoende mensen bij de verkeersleiding beschikbaar om goed en veilig die dienstregeling te rijden voor onze passagiers", zo zegt de woordvoerder.

Onvoldoende personeel
In de loop van de dag is Arriva gestopt met de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. "Dit omdat door de staking er voor de avond onvoldoende personeel beschikbaar was om de treinen veilig te kunnen laten rijden."

Weekend
Zoals het er nu naar uitziet staken de CNV-leden vrijdag ook nog. "In het weekend gaan we in principe wel gewoon rijden. Vrijdagmiddag zal er duidelijkheid komen over de acties vanaf maandag. Het kan zijn dat we weer gaan staken, maar in welke vorm is nog niet bekend."

Roepen op om niet te staken
De staking van FNV is voor onbepaalde tijd. "Wij kunnen dus voorstellen dat er chauffeurs zeggen dit weekend, ik sluit mij aan bij mijn collega's die lid zijn van FNV en die wél staken. Daar gaan wij niet voor liggen, maar wij roepen niet op om te staken", zegt woordvoerder van CNV Kees de Vos.

Rijden
Ook is er begrip voor de chauffeurs en machinisten die wel gaan rijden. "De chauffeurs moeten toch loon inleveren op het moment dat ze staken, dus wij hebben begrip als ze ervoor kiezen om toch te gaan werken", zegt De Vos.

Lang lopend conflict
Ondanks de staking in het streekvervoer reden er donderdag in Limburg toch verschillende Arriva-treinen. Een groot deel van de chauffeurs van streekbussen en machinisten van regionale treinen heeft sinds woensdag het werk neergelegd. De reden voor de staking is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen.

Lees ook: Toch beperkt treinverkeer tijdens staking streekvervoer

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen