Overslaan en naar de inhoud gaan

'Actiebereidheid in streekvervoer nog groot'

Geplaatst opdonderdag 28 juni 2018 - 14:32

Zoals het nu naar uitziet is het beeld van de staking van de streekvervoerders donderdag ongeveer hetzelfde als dat van woensdag.

"Het beeld is volkomen hetzelfde als dat van woensdag. Toen zijn vijftien tot twintig procent van de chauffeurs van Arriva gaan rijden", vertelt Jean-Marie Severijns van CNV vanuit Sittard.

Actiebereidheid
Ook landelijk is het beeld ongeveer hetzelfde. Volgens een woordvoerder van FNV rijdt 85 procent van de bussen niet. Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) meldt dat de cijfers over de actiebereidheid die de bonden geven niet kloppen. Volgens een woordvoerster is het beeld inderdaad hetzelfde als woensdag en rijdt 25 tot 40 procent. "Het verschilt heel erg per bedrijf en regio."

De Arbeidsinspectie
"Wel merken we dat werkgevers de rand van de wet op zoeken om bussen en treinen te laten rijden", zegt
Severijns van CNV. "Wij gaan een melding maken bij de Arbeidsinspectie over gecreëerde diensten, zoals de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. Dit ging donderdagmorgen niet volgens dienstregeling. Bij wet mogen gecreëerde diensten niet", legt Severijns uit.

"Ook zijn er geluiden dat machinisten en chauffeurs door Arriva zijn gebeld met het vriendelijke verzoek toch te gaan werken", vervolgt Severijns. Arriva laat weten dat ze de medewerkers vrij laten in de keuze om zich als staker of werkwillige te melden. "Dat is ieders eigen afweging", zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Normale rooster
Arriva zegt dat ze werkwillige machinisten vanuit hun normale rooster hebben laten rijden donderdag. "Zij hebben ritten uit de reguliere dienstregeling, die we elke werkdag rijden, gereden. We hadden ook voldoende mensen bij de verkeersleiding beschikbaar om goed en veilig die dienstregeling te rijden voor onze passagiers", zo zegt de woordvoerder.

Onvoldoende personeel
In de loop van de dag is Arriva gestopt met de lijn van Heerlen naar Maastricht-Randwyck. "Dit omdat door de staking er voor de avond onvoldoende personeel beschikbaar was om de treinen veilig te kunnen laten rijden."

Weekend
Zoals het er nu naar uitziet staken de CNV-leden vrijdag ook nog. "In het weekend gaan we in principe wel gewoon rijden. Vrijdagmiddag zal er duidelijkheid komen over de acties vanaf maandag. Het kan zijn dat we weer gaan staken, maar in welke vorm is nog niet bekend."

Roepen op om niet te staken
De staking van FNV is voor onbepaalde tijd. "Wij kunnen dus voorstellen dat er chauffeurs zeggen dit weekend, ik sluit mij aan bij mijn collega's die lid zijn van FNV en die wél staken. Daar gaan wij niet voor liggen, maar wij roepen niet op om te staken", zegt woordvoerder van CNV Kees de Vos.

Rijden
Ook is er begrip voor de chauffeurs en machinisten die wel gaan rijden. "De chauffeurs moeten toch loon inleveren op het moment dat ze staken, dus wij hebben begrip als ze ervoor kiezen om toch te gaan werken", zegt De Vos.

Lang lopend conflict
Ondanks de staking in het streekvervoer reden er donderdag in Limburg toch verschillende Arriva-treinen. Een groot deel van de chauffeurs van streekbussen en machinisten van regionale treinen heeft sinds woensdag het werk neergelegd. De reden voor de staking is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen.

Lees ook: Toch beperkt treinverkeer tijdens staking streekvervoer

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen