Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie tegen vrouwengeweld kleurt Limburg oranje

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 15:27

In verschillende Limburgse gemeenten hangt sinds woensdag een oranje vlag in het kader van de wereldwijde actie Orange the World.

Met de actie, die geïnitieerd is door de Verenigde Naties, wordt aandacht gevraagd voor het geweld dat wereldwijd tegen vrouwen en meisjes plaatsvindt.

Oranje
Zo kleuren onder meer het Lindeplein in Brunssum, het politiebureau van Venlo, de koeltoren van OCI Nitrogen in Geleen, en de Schouwburg, de fontein op het Schouwburgplein en de brug bij het Raayland College in Venray oranje. Ook wappert de vlag in onder meer Maastricht, Meerssen, Echt-Susteren en Roermond.

Volgens Orange the World staat oranje symbool voor een zonnige toekomst, vrij van vrouwengeweld. Eerder kleurden ook Times Square in New York en de Brandenburger Tor in Berlijn oranje.

'Verdient aandacht'
Wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne gaf het startsein voor het stadhuis in Roermond. De wethouder is naar eigen zeggen dag en nacht bezig met het versterken van de positie van vrouwen. "Geweld tegen vrouwen komt wereldwijd voor, ook in onze regio. Het thema verdient aandacht. Het is niet normaal dat vrouwen mishandeld worden."

En dat geweld - niet alleen tegen vrouwen - probeert de gemeente Roermond zoveel mogelijk aan te pakken. De gemeente werkt samen met Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg en krijgt jaarlijks duizenden meldingen binnen. Niet alleen over geweld tegen vrouwen, maar ook over onder meer kindermishandeling.

Smitsmans vindt het belangrijk dat vrouwen in de regio die te maken hebben met geweld, onafhankelijk worden. Vooral op economisch gebied. "Dat is een stap om bijvoorbeeld uit een slechte relatie te stappen."

Orange the World (25 nov 2020)
Vrouwenverenigingen en wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne zeggen 'nee' tegen vrouwengeweld.
Foto: Gemeente Roermond

'Vrouwengeweld onacceptabel'
Het doel van de actie is het taboe rond melden weg te nemen, door duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Tot 10 december vinden wereldwijd acties plaats om aandacht te vragen voor geweld. Volgens Orange the World krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek en seksueel geweld.

De Maastrichtse wethouder Anita Bastiaans noemt geweld tegen vrouwen, in welke vorm dan ook, onacceptabel. "Helaas komt het nog heel vaak voor. Schaamte en angst leiden er toe dat vrouwen nog te lang zwijgen, met alle gevolgen van dien. Neem iemand in vertrouwen, er is altijd hulp mogelijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen