Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie tegen leegstand winkels

Geplaatst opmaandag 22 februari 2016 - 6:00

Sterkere en compactere winkelcentra, minder winkels in aanloopstraten en een rem op de uitbreiding van grootschalige detailhandel in de periferie. Deze maatregelen moeten de winkelleegstand in Limburg terugdringen.

Provincie Limburg, gemeenten, Rijk, MKB Limburg en individuele ondernemers werken samen aan een aanpak om verdere leegstand te voorkomen. Binnen anderhalve maand moet er een concreet plan liggen.

Pilots
In Sittard-Geleen, Roermond en Venray wordt alvast gestart met eerste acties, zo kondigt gedeputeerde Hans Teunissen (D66, Ruimtelijke Ordening) aan. Teunissen speurt daarnaast naar drie kleinere gemeenten waar ook pilots kunnen worden gestart.

Daarbij is het zeker dat winkeliers in aanloopstraten verleid gaan worden tot een verhuizing richting kernwinkelgebied. Ook wordt bekeken of huidige winkelpanden in die aanloopstraten een andere bestemming kunnen krijgen waardoor het aantal vierkante meters winkeloppervlak afneemt.

Zonder planschade
"Als panden langer dan drie jaar leegstaan, kun je ze zonder planschade wegbestemmen", weet Teunissen. "Maar we gaan in eerste instantie proberen in goed overleg met pandeigenaren een oplossing te vinden." Voor grootschalige detailhandel in de periferie zoals woonboulevards en geclusterde doe-het-zelf-zaken is in de toekomst geen plaats meer. De provincie wil nadrukkelijk koersen op compacte en levensbestendige winkelcentra. Provinciale Staten geeft daarmee gehoor aan een noodoproep vanuit MKB Limburg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

MKB Limburg maakt eindelijk werk van leegstand
corio centrum heerlen corona
Noodkreet MKB Limburg voor versoepeling lockdown
Streetwise-aanpak lege winkels vindt navolging
Eigen 'droomwinkel' tegen leegstand in Roermond
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen