Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie medewerkers Zuyderland: 3700 patiënten afgebeld

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 17:06

Medewerkers van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen en Heerlen draaiden op donderdag 24 uur lang zondagsdiensten. Zo'n 3700 patiënten konden daardoor niet terecht in het ziekenhuis.

De operatiekamers, radiologie en tal van andere afdelingen waren namelijk gesloten voor niet-spoedeisende zaken.

Estafette-acties
De vakbonden organiseerden estafette-acties in het hele land voor een betere CAO. Volgens de bonden is het onbegrijpelijk dat met de hoge werkdruk en gigantische personeelstekorten in de ziekenhuizen, de werkgevers niet met betere voorstellen komen en investeren in het personeel.

Lees ook: Zuyderland-personeel 'staakt' donderdag met zondagsdienst

Video: L1

Afbellen
De actie had gevolgen voor zo'n 3700 patiënten die donderdag een afspraak gepland hadden staan. Zij zijn afgebeld of hun afspraak is verplaatst. Alle spoedzorg en bijvoorbeeld chemotherapie gingen wel altijd door. "We snappen dat er actie wordt gevoerd", reageert een woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis. "We hebben met de actievoerders de hele dag netjes geregeld in het belang van patiëntveiligheid en patiëntvriendelijkheid."

Acties
In het Zuyderland vallen circa 8200 medewerkers onder de cao. In Heerlen en Sittard zijn donderdag ingeroosterde ziekenhuismedewerkers aanwezig om actie te voeren en doen daarnaast werkzaamheden waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Zij komen ook een aantal keer samen voor het ziekenhuis om tijdens een protestbijeenkomst kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij de Raad van Bestuur om het personeel te steunen in het conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De estafette-acties gaan net zo lang door totdat de NVZ het slechte cao-eindbod van tafel haalt.

Looneis
FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van vijf procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen