Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie medewerkers Zuyderland: 3700 patiënten afgebeld

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 17:06

Medewerkers van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen en Heerlen draaiden op donderdag 24 uur lang zondagsdiensten. Zo'n 3700 patiënten konden daardoor niet terecht in het ziekenhuis.

De operatiekamers, radiologie en tal van andere afdelingen waren namelijk gesloten voor niet-spoedeisende zaken.

Estafette-acties
De vakbonden organiseerden estafette-acties in het hele land voor een betere CAO. Volgens de bonden is het onbegrijpelijk dat met de hoge werkdruk en gigantische personeelstekorten in de ziekenhuizen, de werkgevers niet met betere voorstellen komen en investeren in het personeel.

Lees ook: Zuyderland-personeel 'staakt' donderdag met zondagsdienst

Video: L1

Afbellen
De actie had gevolgen voor zo'n 3700 patiënten die donderdag een afspraak gepland hadden staan. Zij zijn afgebeld of hun afspraak is verplaatst. Alle spoedzorg en bijvoorbeeld chemotherapie gingen wel altijd door. "We snappen dat er actie wordt gevoerd", reageert een woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis. "We hebben met de actievoerders de hele dag netjes geregeld in het belang van patiëntveiligheid en patiëntvriendelijkheid."

Acties
In het Zuyderland vallen circa 8200 medewerkers onder de cao. In Heerlen en Sittard zijn donderdag ingeroosterde ziekenhuismedewerkers aanwezig om actie te voeren en doen daarnaast werkzaamheden waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Zij komen ook een aantal keer samen voor het ziekenhuis om tijdens een protestbijeenkomst kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij de Raad van Bestuur om het personeel te steunen in het conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De estafette-acties gaan net zo lang door totdat de NVZ het slechte cao-eindbod van tafel haalt.

Looneis
FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van vijf procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen