Overslaan en naar de inhoud gaan

Achttien jaar celstraf geëist na Maastrichtse moorden

Geplaatst opwoensdag 13 februari 2019 - 12:15

Justitie wil achttien jaar celstraf en een tbs-maatregel met verpleging voor Osama I. (38). Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een dubbele moord en vier andere geweldsdelicten.

Woensdag maakte de officier van justitie zijn eis kenbaar, in de rechtbank van Maastricht. Hij acht moord én doodslag bewezen.

Lees ook: Maastrichtse moordzaak stilgelegd na gooien van schoen

Meerdere slachtoffers
In 2017 was de Syrische verdachte betrokken bij verschillende gewelddadige conflicten. Zo stak hij in januari van dat jaar een man meerdere keren met een mes en sloeg hij in december tot twee keer toe iemand in zijn gezicht. Op 14 december stak hij Nabila (56) en Abbas (46) dood in Maastricht. Andere slachtoffers overleefden de dramatische avond ternauwernood.

Gruwelijke dingen
Officier van justitie Leonard Geuns zegt dat verklaringen van slachtoffers, dinsdag, veel indruk op hem maakten. Er werd onder meer gevraagd om Osama te doden. "Die vraag is niet raar, omdat de doodstraf bestaat in Syrië. Maar ik kan dat niet eisen, dat heb ik de nabestaanden ook uitgelegd. We hebben in Nederland afgesproken dat we dat niet doen. Maar het is duidelijk dat Osama op 14 december 2017 gruwelijke dingen heeft gedaan."

Psychische klachten
Osama heeft zijn betrokkenheid in vrijwel alle gevallen niet ontkend, maar stelt dat zijn psychische klachten aanleiding waren voor de gebeurtenissen. Die lezing is door nabestaanden en slachtoffers als ongeloofwaardig bestempeld. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden echter om Osama volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Daarmee zou hij ontslagen worden van alle rechtsvervolging.

Gemiste kans
Maar, zo stelt Geuns, een verdachte kan belang hebben bij liegen over zijn psyche. "En hij heeft niet adequaat gehandeld om deze psychische klachten het hoofd te bieden." Ook vindt de officier dat veel van Osama's verklaringen geen stand houden. "Hij zei diezelfde dag tegen iemand: 'Als je me niet terug ziet, ben ik dood of zit ik vast.' Dat is een voorspelling. Dit zijn gruwelijkheden die je in Nederland nauwelijks verwacht."

Osama hoorde het verhaal van Geuns aan zonder de officier een blik waardig te gunnen. Hij keek voor zich uit, met zijn armen gekruist, en gaapte soms hardop.

Lees ook: Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Zelfverdediging of vrijspraak
Advocaat Jules Heemskerk, die de Syrische verdachte bijstaat, vroeg op vrijwel alle punten vrijspraak óf vroeg om zijn cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Dit in lijn van het rapport van het Pieter Baan Centrum. In het geval van één dodelijke steekpartij claimt Heemskerk dat Osama zichzelf verdedigde, omdat de man hem zou hebben aangevallen.

De eis van justitie en het pleidooi van de advocaat vormden woensdag het slotstuk van een driedaagse zitting. Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

De schoen die dinsdag tijdens de rechtszaak tegen Osama I. door een nabestaande naar de verdachte werd gegooid
Foto: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen