Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Achttien jaar cel geëist voor moord op Marleen Rütten

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 13:30

Justitie eist een celstraf van 18 jaar tegen Guus J. (64), de ex-man van Marleen Rütten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Rütten, die in november 2015 door verwurging om het leven kwam in Kerkrade.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er meer dan voldoende bewijs dat de voormalig geliefde van Rütten haar vermoord heeft.

Lees ook: Dochter Rütten: "Mijn vader heeft haar niet vermoord"

Financieel motief
Zijn motief voor de moord zou in de financiële sfeer gezocht moeten worden. De scheiding met zijn ex-vrouw was nog niet definitief. Bij de politie verklaarde hij dat hij financieel in de problemen zou raken als de scheiding door zou gaan. Hij zou zelfs een tweede baan moeten zoeken, naast zijn werk bij de Belastingdienst. Op de avond van de moord is Guus nog bij zijn ex geweest, maar hij stelt dat ze nog leefde toen hij vertrok.

Buitenechtelijke relaties
Daarnaast had hij verschillende buitenechtelijke relaties, zo blijkt uit het dossier. Naar een van hen stuurde hij een bericht na het overlijden van Rütten. 'Je zal wel weten wat er met mijn vrouw is gebeurd. Als ze het vragen, zeg dan maar dat we de afgelopen drie maanden geen contact hebben gehad.' Ook deze 'relaties' kostten veel geld; soms betaalde hij honderden euro's per ontmoeting.

Interessante zoekgeschiedenis
De politie vond ook verschillende zoektermen in de internetgeschiedenis van Guus die de wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwamen de specifieke termen 'nekklem', 'nek breken', 'wurggreep', 'verstikking', 'dodelijke wurggreep', 'dodelijk gif' en 'overlijden voor definitieve scheiding' terug. Na het overlijden van zijn ex zocht hij geen enkele keer meer naar dergelijke begrippen.

Pochen met moord
In december 2015 zou Guus bij een ander incident betrokken zijn geweest. Officier van justitie David van Kuppeveld zegt dat de verdachte daar heeft lopen 'pochen' over het feit dat hij was vrijgelaten voor de moord op zijn vrouw. "Hij heeft daarmee de bink uitgehangen." Een aanwezige agent heeft dit gehoord, maar ook een andere getuige bevestigt het verhaal.

Andere doodsoorzaak
Tijdens het onderzoek zijn verschillende scenario's onderzocht. Volgens justitie is echter uitgesloten dat het om een natuurlijke dood gaat, of dat de vrouw overleed door het gebruik van medicijnen. Ook het scenario van een mislukte overval vindt hij ongeloofwaardig. Zo lijkt er niets uit de woning te zijn verdwenen en lagen er nog veel kostbaarheden in huis.

Eerder op de dag haalde de dochter van Rütten en Guus J. het onderzoek van het OM onderuit en schaarde ze zich achter haar vader. "Hij heeft haar niet vermoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Advertentie

Limburgs_kampioenschap_latje_trap

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Uitgelicht
Limburgs Kampioenschap Latje Trap

L1 organiseert deze zomer in samenwerking met Moonen Movies het Limburgs Kampioenschap Latje Trap. Hierbij is het doel om het vaakst de lat te raken vanaf verschillende afstanden. Schop jij het tot de finale in het stadion van één van de Limburgse profclubs? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande voorronden verspreid door de provincie.

Schrijf je in voor het LK Latje Trap
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 7 juli bij L1

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen