Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Achttien jaar cel geëist voor moord op Marleen Rütten

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 13:30

Justitie eist een celstraf van 18 jaar tegen Guus J. (64), de ex-man van Marleen Rütten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Rütten, die in november 2015 door verwurging om het leven kwam in Kerkrade.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er meer dan voldoende bewijs dat de voormalig geliefde van Rütten haar vermoord heeft.

Lees ook: Dochter Rütten: "Mijn vader heeft haar niet vermoord"

Financieel motief
Zijn motief voor de moord zou in de financiële sfeer gezocht moeten worden. De scheiding met zijn ex-vrouw was nog niet definitief. Bij de politie verklaarde hij dat hij financieel in de problemen zou raken als de scheiding door zou gaan. Hij zou zelfs een tweede baan moeten zoeken, naast zijn werk bij de Belastingdienst. Op de avond van de moord is Guus nog bij zijn ex geweest, maar hij stelt dat ze nog leefde toen hij vertrok.

Buitenechtelijke relaties
Daarnaast had hij verschillende buitenechtelijke relaties, zo blijkt uit het dossier. Naar een van hen stuurde hij een bericht na het overlijden van Rütten. 'Je zal wel weten wat er met mijn vrouw is gebeurd. Als ze het vragen, zeg dan maar dat we de afgelopen drie maanden geen contact hebben gehad.' Ook deze 'relaties' kostten veel geld; soms betaalde hij honderden euro's per ontmoeting.

Interessante zoekgeschiedenis
De politie vond ook verschillende zoektermen in de internetgeschiedenis van Guus die de wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwamen de specifieke termen 'nekklem', 'nek breken', 'wurggreep', 'verstikking', 'dodelijke wurggreep', 'dodelijk gif' en 'overlijden voor definitieve scheiding' terug. Na het overlijden van zijn ex zocht hij geen enkele keer meer naar dergelijke begrippen.

Pochen met moord
In december 2015 zou Guus bij een ander incident betrokken zijn geweest. Officier van justitie David van Kuppeveld zegt dat de verdachte daar heeft lopen 'pochen' over het feit dat hij was vrijgelaten voor de moord op zijn vrouw. "Hij heeft daarmee de bink uitgehangen." Een aanwezige agent heeft dit gehoord, maar ook een andere getuige bevestigt het verhaal.

Andere doodsoorzaak
Tijdens het onderzoek zijn verschillende scenario's onderzocht. Volgens justitie is echter uitgesloten dat het om een natuurlijke dood gaat, of dat de vrouw overleed door het gebruik van medicijnen. Ook het scenario van een mislukte overval vindt hij ongeloofwaardig. Zo lijkt er niets uit de woning te zijn verdwenen en lagen er nog veel kostbaarheden in huis.

Eerder op de dag haalde de dochter van Rütten en Guus J. het onderzoek van het OM onderuit en schaarde ze zich achter haar vader. "Hij heeft haar niet vermoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen