Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Achttien jaar cel geëist voor moord op Marleen Rütten

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 13:30

Justitie eist een celstraf van 18 jaar tegen Guus J. (64), de ex-man van Marleen Rütten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Rütten, die in november 2015 door verwurging om het leven kwam in Kerkrade.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er meer dan voldoende bewijs dat de voormalig geliefde van Rütten haar vermoord heeft.

Lees ook: Dochter Rütten: "Mijn vader heeft haar niet vermoord"

Financieel motief
Zijn motief voor de moord zou in de financiële sfeer gezocht moeten worden. De scheiding met zijn ex-vrouw was nog niet definitief. Bij de politie verklaarde hij dat hij financieel in de problemen zou raken als de scheiding door zou gaan. Hij zou zelfs een tweede baan moeten zoeken, naast zijn werk bij de Belastingdienst. Op de avond van de moord is Guus nog bij zijn ex geweest, maar hij stelt dat ze nog leefde toen hij vertrok.

Buitenechtelijke relaties
Daarnaast had hij verschillende buitenechtelijke relaties, zo blijkt uit het dossier. Naar een van hen stuurde hij een bericht na het overlijden van Rütten. 'Je zal wel weten wat er met mijn vrouw is gebeurd. Als ze het vragen, zeg dan maar dat we de afgelopen drie maanden geen contact hebben gehad.' Ook deze 'relaties' kostten veel geld; soms betaalde hij honderden euro's per ontmoeting.

Interessante zoekgeschiedenis
De politie vond ook verschillende zoektermen in de internetgeschiedenis van Guus die de wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwamen de specifieke termen 'nekklem', 'nek breken', 'wurggreep', 'verstikking', 'dodelijke wurggreep', 'dodelijk gif' en 'overlijden voor definitieve scheiding' terug. Na het overlijden van zijn ex zocht hij geen enkele keer meer naar dergelijke begrippen.

Pochen met moord
In december 2015 zou Guus bij een ander incident betrokken zijn geweest. Officier van justitie David van Kuppeveld zegt dat de verdachte daar heeft lopen 'pochen' over het feit dat hij was vrijgelaten voor de moord op zijn vrouw. "Hij heeft daarmee de bink uitgehangen." Een aanwezige agent heeft dit gehoord, maar ook een andere getuige bevestigt het verhaal.

Andere doodsoorzaak
Tijdens het onderzoek zijn verschillende scenario's onderzocht. Volgens justitie is echter uitgesloten dat het om een natuurlijke dood gaat, of dat de vrouw overleed door het gebruik van medicijnen. Ook het scenario van een mislukte overval vindt hij ongeloofwaardig. Zo lijkt er niets uit de woning te zijn verdwenen en lagen er nog veel kostbaarheden in huis.

Eerder op de dag haalde de dochter van Rütten en Guus J. het onderzoek van het OM onderuit en schaarde ze zich achter haar vader. "Hij heeft haar niet vermoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen