Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Achttien jaar cel geëist voor moord op Marleen Rütten

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 13:30

Justitie eist een celstraf van 18 jaar tegen Guus J. (64), de ex-man van Marleen Rütten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Rütten, die in november 2015 door verwurging om het leven kwam in Kerkrade.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er meer dan voldoende bewijs dat de voormalig geliefde van Rütten haar vermoord heeft.

Lees ook: Dochter Rütten: "Mijn vader heeft haar niet vermoord"

Financieel motief
Zijn motief voor de moord zou in de financiële sfeer gezocht moeten worden. De scheiding met zijn ex-vrouw was nog niet definitief. Bij de politie verklaarde hij dat hij financieel in de problemen zou raken als de scheiding door zou gaan. Hij zou zelfs een tweede baan moeten zoeken, naast zijn werk bij de Belastingdienst. Op de avond van de moord is Guus nog bij zijn ex geweest, maar hij stelt dat ze nog leefde toen hij vertrok.

Buitenechtelijke relaties
Daarnaast had hij verschillende buitenechtelijke relaties, zo blijkt uit het dossier. Naar een van hen stuurde hij een bericht na het overlijden van Rütten. 'Je zal wel weten wat er met mijn vrouw is gebeurd. Als ze het vragen, zeg dan maar dat we de afgelopen drie maanden geen contact hebben gehad.' Ook deze 'relaties' kostten veel geld; soms betaalde hij honderden euro's per ontmoeting.

Interessante zoekgeschiedenis
De politie vond ook verschillende zoektermen in de internetgeschiedenis van Guus die de wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwamen de specifieke termen 'nekklem', 'nek breken', 'wurggreep', 'verstikking', 'dodelijke wurggreep', 'dodelijk gif' en 'overlijden voor definitieve scheiding' terug. Na het overlijden van zijn ex zocht hij geen enkele keer meer naar dergelijke begrippen.

Pochen met moord
In december 2015 zou Guus bij een ander incident betrokken zijn geweest. Officier van justitie David van Kuppeveld zegt dat de verdachte daar heeft lopen 'pochen' over het feit dat hij was vrijgelaten voor de moord op zijn vrouw. "Hij heeft daarmee de bink uitgehangen." Een aanwezige agent heeft dit gehoord, maar ook een andere getuige bevestigt het verhaal.

Andere doodsoorzaak
Tijdens het onderzoek zijn verschillende scenario's onderzocht. Volgens justitie is echter uitgesloten dat het om een natuurlijke dood gaat, of dat de vrouw overleed door het gebruik van medicijnen. Ook het scenario van een mislukte overval vindt hij ongeloofwaardig. Zo lijkt er niets uit de woning te zijn verdwenen en lagen er nog veel kostbaarheden in huis.

Eerder op de dag haalde de dochter van Rütten en Guus J. het onderzoek van het OM onderuit en schaarde ze zich achter haar vader. "Hij heeft haar niet vermoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen