Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Achttien jaar cel geëist voor moord op Marleen Rütten

Geplaatst opmaandag 12 maart 2018 - 13:30

Justitie eist een celstraf van 18 jaar tegen Guus J. (64), de ex-man van Marleen Rütten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Rütten, die in november 2015 door verwurging om het leven kwam in Kerkrade.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er meer dan voldoende bewijs dat de voormalig geliefde van Rütten haar vermoord heeft.

Lees ook: Dochter Rütten: "Mijn vader heeft haar niet vermoord"

Financieel motief
Zijn motief voor de moord zou in de financiële sfeer gezocht moeten worden. De scheiding met zijn ex-vrouw was nog niet definitief. Bij de politie verklaarde hij dat hij financieel in de problemen zou raken als de scheiding door zou gaan. Hij zou zelfs een tweede baan moeten zoeken, naast zijn werk bij de Belastingdienst. Op de avond van de moord is Guus nog bij zijn ex geweest, maar hij stelt dat ze nog leefde toen hij vertrok.

Buitenechtelijke relaties
Daarnaast had hij verschillende buitenechtelijke relaties, zo blijkt uit het dossier. Naar een van hen stuurde hij een bericht na het overlijden van Rütten. 'Je zal wel weten wat er met mijn vrouw is gebeurd. Als ze het vragen, zeg dan maar dat we de afgelopen drie maanden geen contact hebben gehad.' Ook deze 'relaties' kostten veel geld; soms betaalde hij honderden euro's per ontmoeting.

Interessante zoekgeschiedenis
De politie vond ook verschillende zoektermen in de internetgeschiedenis van Guus die de wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwamen de specifieke termen 'nekklem', 'nek breken', 'wurggreep', 'verstikking', 'dodelijke wurggreep', 'dodelijk gif' en 'overlijden voor definitieve scheiding' terug. Na het overlijden van zijn ex zocht hij geen enkele keer meer naar dergelijke begrippen.

Pochen met moord
In december 2015 zou Guus bij een ander incident betrokken zijn geweest. Officier van justitie David van Kuppeveld zegt dat de verdachte daar heeft lopen 'pochen' over het feit dat hij was vrijgelaten voor de moord op zijn vrouw. "Hij heeft daarmee de bink uitgehangen." Een aanwezige agent heeft dit gehoord, maar ook een andere getuige bevestigt het verhaal.

Andere doodsoorzaak
Tijdens het onderzoek zijn verschillende scenario's onderzocht. Volgens justitie is echter uitgesloten dat het om een natuurlijke dood gaat, of dat de vrouw overleed door het gebruik van medicijnen. Ook het scenario van een mislukte overval vindt hij ongeloofwaardig. Zo lijkt er niets uit de woning te zijn verdwenen en lagen er nog veel kostbaarheden in huis.

Eerder op de dag haalde de dochter van Rütten en Guus J. het onderzoek van het OM onderuit en schaarde ze zich achter haar vader. "Hij heeft haar niet vermoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank: doneer een voedselpakket online

Een voedselpakket online doneren? Dat kan!

Je doneert dan direct aan de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’. Met het geld van de donaties worden producten ingekocht en vervolgens verdeeld over de zes Voedselbanken in Limburg (Landgraaf, Roermond, Venray, Peel & Maas, Venlo en Weert).

Doneer hier
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

De afleveringen van het programma zijn te zien op zaterdagen vanaf 18.00 uur op L1.

Dit zijn de 5 talenten
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen