Overslaan en naar de inhoud gaan

Achttien aanhoudingen bij grote actie tegen sigarettenmaffia

Geplaatst opmaandag 28 oktober 2019 - 17:47

Bij de grote actie van de FIOD en douane in Limburg tegen een grote sigarettenbende zijn in totaal achttien aanhoudingen verricht.

De actie is gericht op een internationaal opererende bende, die illegale sigaretten op grote schaal produceert en verkoopt.

Hoofdverdachten
Er zijn vier hoofdverdachten aangehouden door de FIOD. Het gaat om vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Het viertal wordt verdacht van accijnsfraude, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Namaak
Er werden in Limburg invallen gedaan in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Roggel, Stramproy en de gemeenten Peel en Maas en Kerkrade. Ook in Zoetermeer, Wanroij en Dieren was het raak. Het gaat in totaal om vier woningen en veertien bedrijfspanden. Buiten Nederland zijn nog elf doorzoekingen verricht.

Sigarettenfabriek
In Stramproy stuitten de autoriteiten op een grote sigarettenfabriek. “Daar hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen", zegt Bert Langerak, directeur Opsporing van de FIOD. "De afzet hiervan verloopt via allerlei kanalen. Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in 24-uurs supermarkten, uit de kofferbak en via websites.”

Lees ook: Grote actie tegen tabaksmaffia: meerdere invallen in Limburg

Veertien medeverdachten
De veertien opgepakte medeverdachten zijn op verschillende plaatsen aangehouden. Negen van hen zijn ingerekend bij de illegale sigarettenfabriek in Stramproy. Die sigarettenfabriek werd bevoorraad door de organisatie van de hoofdverdachten. Ook in Eygelshoven zijn mensen aangehouden: het gaat om drie verdachten, die zich in de directe nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines bevonden. Ook buiten Limburg zijn mensen aangehouden: twee personen bij de luchthaven van Eindhoven.

Tientallen miljoenen euro's
De vangst is niet gering. De bende zou meer dan 624.500 kilo rooktabak verhandeld hebben. De Nederlands schatkist is daarmee volgens de FIOD een aardig bedrag aan accijns misgelopen: ruim 67 miljoen euro. In Nederland is in totaal beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, blanks voor de productie van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kilo tabak met een accijnsnadeel van ongeveer 4,7 miljoen euro, omgerekend zo'n 44.000 euro aan contant geld, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een dure personenauto. Ook zijn gegevensdragers, mobiele telefoons en administratie in beslag genomen.

Buitenland
Bij de actie zijn 150 mensen van de FIOD en 80 medewerkers van de douane ingezet. In het buitenland zijn doorzoekingen gedaan in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, Ook in Noord-Brabant werd een inval gedaan, in een pand in Wanroij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen