Overslaan en naar de inhoud gaan

Achttien aanhoudingen bij grote actie tegen sigarettenmaffia

Geplaatst opmaandag 28 oktober 2019 - 17:47

Bij de grote actie van de FIOD en douane in Limburg tegen een grote sigarettenbende zijn in totaal achttien aanhoudingen verricht.

De actie is gericht op een internationaal opererende bende, die illegale sigaretten op grote schaal produceert en verkoopt.

Hoofdverdachten
Er zijn vier hoofdverdachten aangehouden door de FIOD. Het gaat om vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Het viertal wordt verdacht van accijnsfraude, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Namaak
Er werden in Limburg invallen gedaan in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Roggel, Stramproy en de gemeenten Peel en Maas en Kerkrade. Ook in Zoetermeer, Wanroij en Dieren was het raak. Het gaat in totaal om vier woningen en veertien bedrijfspanden. Buiten Nederland zijn nog elf doorzoekingen verricht.

Sigarettenfabriek
In Stramproy stuitten de autoriteiten op een grote sigarettenfabriek. “Daar hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen", zegt Bert Langerak, directeur Opsporing van de FIOD. "De afzet hiervan verloopt via allerlei kanalen. Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in 24-uurs supermarkten, uit de kofferbak en via websites.”

Lees ook: Grote actie tegen tabaksmaffia: meerdere invallen in Limburg

Veertien medeverdachten
De veertien opgepakte medeverdachten zijn op verschillende plaatsen aangehouden. Negen van hen zijn ingerekend bij de illegale sigarettenfabriek in Stramproy. Die sigarettenfabriek werd bevoorraad door de organisatie van de hoofdverdachten. Ook in Eygelshoven zijn mensen aangehouden: het gaat om drie verdachten, die zich in de directe nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines bevonden. Ook buiten Limburg zijn mensen aangehouden: twee personen bij de luchthaven van Eindhoven.

Tientallen miljoenen euro's
De vangst is niet gering. De bende zou meer dan 624.500 kilo rooktabak verhandeld hebben. De Nederlands schatkist is daarmee volgens de FIOD een aardig bedrag aan accijns misgelopen: ruim 67 miljoen euro. In Nederland is in totaal beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, blanks voor de productie van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kilo tabak met een accijnsnadeel van ongeveer 4,7 miljoen euro, omgerekend zo'n 44.000 euro aan contant geld, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een dure personenauto. Ook zijn gegevensdragers, mobiele telefoons en administratie in beslag genomen.

Buitenland
Bij de actie zijn 150 mensen van de FIOD en 80 medewerkers van de douane ingezet. In het buitenland zijn doorzoekingen gedaan in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, Ook in Noord-Brabant werd een inval gedaan, in een pand in Wanroij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen