Overslaan en naar de inhoud gaan

Achteruitrijders na ongeval A73 op de bon geslingerd

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 7:42

De politie heeft donderdag enkele bestuurders op de bon geslingerd nadat ze achteruit over de vluchtstrook zijn gereden om de A73 bij de Swalmentunnel te verlaten in verband met een file na een ongeluk en autobrand.

De politie noemt deze taferelen bizar en levensgevaarlijk. "Maak ruimte voor hulpdiensten. De vluchtstrook is de snelste manier om hulp en zorg te kunnen verlenen daar waar dat het hardste nodig is", laat de politie weten.

Lees ook: Gewonde bij aanrijding op A73, snelweg enige tijd dicht

Levensgevaarlijke capriolen
Donderdag ging het even na 15:30 uur mis bij de Swalmentunnel. Bij een aanrijding raakte een inzittende van een auto gewond. De weg was in de zuidelijke richting enige tijd dicht. Ook ontstond er een autobrand. Automobilisten stonden daardoor in de file. Volgens de politie reden bestuurders achteruit over de vluchtstrook om de afrit te nemen, gebruikten automobilisten het puntstuk van de afrit en reden verschillende mensen tegen het verkeer in om over de vluchtstrook bij de afrit te komen.

Bekeuringen en maatregel
De politie greep direct in en heeft meerdere bekeuringen uitgeschreven. Zeven boetes voor het gebruik van de vluchtstrook, vier bekeuringen voor het gebruik van het puntstuk en er is één Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) uitgereikt aan een automobilist die verschillende, gevaarlijke verkeersovertredingen pleegde, meldt de politie. Een educatieve maatregel is een verplichte cursus. Deze cursus wordt volgens het Openbaar Ministerie opgelegd na een ernstige verkeersovertreding of na het rijden onder invloed. Ook moest één automobilist zijn rijbewijs inleveren.

Niet de eerste keer
In 2019 was er ook veel kritiek op automobilisten die op een oprit van de A73 achteruit reden om de snelweg te verlaten vanwege een file. Op de A73 in de noordelijke richting stond het verkeer toen vast, omdat de Roertunnel dicht was. Verschillende bestuurders besloten daar niet op te wachten en verlieten spookrijdend de oprit bij Linne. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemde de actie totaal onverantwoord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen