Overslaan en naar de inhoud gaan

Achterstand van duizenden operaties in Limburg door corona

Geplaatst opzaterdag 20 maart 2021 - 7:00

Door de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar is er inmiddels een achterstand van zeker duizenden operaties. Ook is de reguliere zorg in nog niet alle Limburgse ziekenhuizen op het oude niveau.

Dat blijkt uit een rondvraag van L1.

"Momenteel zien we bij Zuyderland een achterstand van zo’n 4500 operaties. Een gedeelte van die operaties is nu deels gepland, maar daardoor ontstaan er langere wachttijden dan voorheen in deze periode, zo vertelt de woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis, met locaties in Heerlen en Geleen.

Wachttijd
Volgens de directeur patiëntenzorg van het MUMC+ zijn de wachtlijsten op dit moment onacceptabel lang. "Daar hebben mensen last van. Voor sommige aandoeningen is de wachttijd namelijk opgelopen tot een jaar, bijvoorbeeld voor de heupoperaties. Dat is natuurlijk wel anders als je acuut je heup breekt", zegt Karin Faber.

Vorige maand hoorden we het demissionair minister-president Rutte nog zeggen: "De derde golf komt onvermijdelijk op ons af". Het blijft dus spannend voor de ziekenhuizen. Maar hoe staat het met de zorg in de Limburgse ziekenhuizen, ruim een jaar na het uitbreken van de coronacrisis?

Opereren
Zuyderland zoekt een oplossing om de wachtlijsten weg te werken. "We zijn nu aan het kijken of we ook in de weekenden kunnen opereren om zo al een deel in te kunnen halen, maar het gaat zeker nog even duren voordat we weer helemaal bij zijn", zegt Karel Hulsewé, chirurg in het Zuyderland ziekenhuis.

Ook andere ziekenhuizen hebben operaties moeten afzeggen, absolute aantallen zeggen deze ziekenhuizen niet te hebben, maar percentages wel. In het ziekenhuis van Roermond was in 2020 het aantal uitgevoerde operaties 21 procent minder ten opzichte van 2019. Het MUMC+ laat weten de OK-capaciteit te hebben moeten afschalen met gemiddeld 60 procent tijdens de eerste golf. In de tweede golf is dat gemiddeld 50 procent geweest, zo vertelt Karin Faber, directeur Patiëntenzorg MUMC+. "Je moet dit wel in perspectief zien. Het fluctueert, en waar we extra kunnen opereren doen we dat", vertelt de woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis.

Volgens de woordvoerders van de ziekenhuizen waren de handen afgelopen jaar nodig aan de bedden van de coronapatiënten. Dat gold ook voor veel OK-personeel, hierdoor werd onder andere een deel van de reguliere zorg platgelegd. "En dat is voor een deel nog steeds zo", zegt de woordvoerder van Zuyderland.

Achterstanden
"We hebben in februari 2021 ruim 1350 personen meer op de wachtlijst voor een operatie staan dan in februari 2019, voor corona. De grootste achterstanden zien we bij de afdelingen orthopedie en heelkunde", vertelt de woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis.

Levensbedreigend
Volgens chirurg Hulsewé gaat het dan om patiënten met bijvoorbeeld heup- of knieartrose, of mensen met liesbreuken of urologische problemen. "Dat is niet gelijk levensbedreigend maar het is voor de patiënt wel heel vervelend. Als je pijn hebt, ben je beperkt. Het heeft impact op de kwaliteit van het leven van mensen. De acute zorg en de operaties bij bijvoorbeeld kankerpatiënten zijn altijd doorgegaan."

Er is volgens de woordvoerder niet alleen een wachttijd voor operaties, maar ook op de poliklinieken. "Ook daar zien we langere wachttijden dan voor corona. Dit is deels te verklaren door het feit dat het aantal doorverwijzingen vanuit de huisarts nagenoeg terug is op het oude niveau."

Huisarts
De ziekenhuizen geven wel aan dat het dus niet alleen om uitgestelde zorg gaat, maar dat mensen zich ook minder hebben gemeld bij de huisarts. "We hebben los van de coronazorg in totaliteit ongeveer 10 procent minder zorg verleend dan in 2019. Dat wil echter niet zeggen dat dit dus allemaal uitgestelde zorg is. De huisartsen hebben ook minder doorverwezen dan andere jaren. Een deel van de resterende zorgvraag is verdampt", zegt de woordvoerder van Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Doorverwijzingen
Ook in het Sint Jans Gasthuis Weert zien ze dit beeld. "Wat we wel zagen is dat in januari dit jaar er 15 procent minder doorverwijzingen kwamen vanuit de huisarts, met als reden dat patiënten ook minder snel met hun klachten naar de huisarts gingen", zegt de woordvoerder van het Weertse ziekenhuis.

Eerste golf
Alle ziekenhuizen in Limburg geven aan alles op alles te hebben gezet om tijdens de tweede golf de reguliere zorg meer door te laten gaan dan tijdens de eerste golf. "Vooral in de eerste coronagolf, van maart tot mei 2020, hebben we een groot gedeelte van onze reguliere, planbare zorg en operaties moeten uitstellen. Ook in de tweede coronagolf is er planbare zorg afgeschaald, maar minder heftig dan tijdens de eerste periode. Deze golf duurt wel veel langer en houdt nog steeds aan", vertelt de woordvoerder van de ziekenhuizen in Heerlen en Geleen.

"We hebben nu 16 van de 19 operatiekamers volledig in gebruik. Maar zolang de coronapandemie voortduurt, bevinden we ons in een spannende situatie waarin de druk op de zorg onverminderd hoog blijft. Kortom, een flinke uitdaging", zegt de woordvoerder.

De woordvoerder van het MUMC+ laat weten dat er afgelopen jaar veel is gebeurd en dat bij hen tijdens de eerste golf veel reguliere zorg is platgelegd. "Maar we hebben toen in de zomer veel kunnen inhalen. In september diende zich echter de tweede golf aan en toen hebben we een gedeelte weer moeten afschalen, maar wel een stuk minder dan tijdens de eerste golf."

Niet alleen kommer en kwel
Het VieCuri ziekenhuis in Venlo en Venray laat weten dat ze geen precieze cijfers hebben over de afschaling. Wel geeft VieCuri aan dat ze inmiddels sinds eind februari weer de OK’s volledig kunnen benutten. "Daar zijn wij echt ontzettend blij mee. We kunnen hierdoor patiënten maximaal helpen", laat een woordvoerder weten.

"Van eind oktober tot medio januari waren twee van de acht operatiekamers gesloten. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. Dit treft dan zo’n 10 tot 15 patiënten per dag. Het is echter niet zo dat 2/8ste van de zorg is afgeschaald, VieCuri doet immers veel meer dan opereren. De afspraken op poli’s gingen gewoon door. Zij het soms wel door te beeldbellen in plaats van een fysiek consult. En uiteraard bleef en blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en onze zorg aan patiënten met kanker overeind", vult de woordvoerder aan.

Wachttijd
In Roermond zijn de toegangstijden voor de poliklinieken weer op redelijk normaal niveau. "Voor diverse behandelingen is het aantal patiënten dat wacht op behandeling vergelijkbaar met voorheen, echter is de wachttijd langer dan normaal doordat nog niet alle OK's in gebruik zijn. Dit verschilt overigens per specialisme", geeft de woordvoerder aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen