Overslaan en naar de inhoud gaan

Achtergrond: GGD Noord eigenzinnig, geen cijfers over doden

Geplaatst opmaandag 30 maart 2020 - 16:50

Over de coronacrisis verschijnen elke dag heel veel cijfers. Daardoor lijkt er een exact beeld te ontstaan, maar niets is minder waar. Het is onbekend hoeveel Limburgers het virus hebben opgelopen en we weten niet voor hoeveel mensen het virus een fatale afloop heeft gehad.

Extra verwarrend is dat de twee GGD-instellingen in Limburg een verschillend beleid voeren. Het RIVM meldt maandag dat er inmiddels 864 mensen zijn overleden in ons land. Het RIVM maakt geen uitsplitsing per provincie. Die cijfers zijn wel bekend bij de GGD’s.

Weigering
Nadat aanvankelijk beide Limburgse GGD’s de cijfers over doden dagelijks bekendmaakten, weigert de GGD Noord- en Midden-Limburg voortaan om deze cijfers te publiceren. Het argument is dat niet altijd duidelijk is of mensen als gevolg van corona zijn overleden of als gevolg van een andere ziekte.

Er valt iets te zeggen voor dat argument, maar het RIVM maakt dit onderscheid kennelijk niet. De eigenzinnige weg van de GGD Noord zorgt ervoor dat er geen zicht meer is op het totaal aantal doden in Limburg. Het overzicht in onderstaande grafiek loopt dus ook maar tot 29 maart.

Het laatste getal dat we kennen is 150 Limburgse overledenen. De GGD Zuid maakt wel nog dagelijks bekend hoeveel mensen ten zuiden van Echt-Susteren zijn gestorven.

Lees ook: Corona in Limburg: cijfers van 30 maart

Besmettingen
Als het gaat om besmettingen staat de RIVM-teller in onze provincie nu op 1.309. In werkelijkheid ligt dat aantal veel hoger. De verklaring is simpel: hoe minder mensen je test, hoe lager het aantal geconstateerde besmettingen. In Nederland worden alleen nog ernstig zieke mensen en zorgpersoneel getest.

In plaats van 1.300 zouden er in Limburg wel 20.000 tot 30.000 mensen besmet kunnen zijn geraakt. Dat soort schattingen maakt de GGD. De meeste mensen worden niet ernstig ziek en een klein percentage komt in het ziekenhuis terecht. Bij 20.000 besmettingen en 'slechts' tien procent ziekenhuis-opnames, heb je het overigens nog steeds over 2.000 opnames in Limburg. Dat is verspreid over een periode van een paar maanden, dat hoeft dus niet tot onoverkomelijke problemen te leiden.

IC-bedden
Anders ligt dat bij de intensive care bedden, waar de zeer ernstig zieke mensen terecht komen. In Limburg staan normaal zo’n 100 IC-bedden. Dat aantal is inmiddels met enkele tientallen uitgebreid en misschien wel verdubbeld, maar het landelijk coördinatiecentrum wil niet zeggen hoeveel IC-plekken er vandaag de dag in Limburg beschikbaar zijn.

Reden daarvoor is dat er is gekozen voor het spreiden van IC-patiënten over het hele land. De provinciale verdeling doet er niet meer toe.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen