Overslaan en naar de inhoud gaan

Achtergrond: De stakingsgolf is moeilijk te doorbreken

Geplaatst opwoensdag 5 september 2018 - 11:31

Werknemers van autofabriek VDL Nedcar gaan vrijdag weer staken, de medewerkers van WML legden woensdag het werk neer en de politie voert actie rond voetbalwedstrijden van onder andere Fortuna Sittard.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van acties en stakingen die in de afgelopen weken werden gehouden. De inzet: een beter loon en lagere werkdruk. Waarom staan de werknemers en werknemers op veel plekken lijnrecht tegenover elkaar?

Groeiende economie
De acties zijn volgens de vakbonden nodig omdat de werkgevers niet aan hun eisen tegemoet willen komen. En dat is op het eerste oog vreemd. In heel Nederland, maar zeker ook in Limburg, groeit de economie. De omzetten van bedrijven nemen toe, winsten stijgen en de opdrachten stromen binnen. Hierdoor ontvangen ook de overheden meer geld uit de belastingen.

Lees ook: Hoge opkomst bij staking waterleidingmaatschappij

Grote vraag
Die groei kent ook een keerzijde. Door de groei ontstaat er een steeds grotere vraag naar nieuwe medewerkers. Maar die zijn er nu bijna niet meer. Bedrijven in de techniek, bouw, zorg en logistiek vechten in Limburg voor de laatste beschikbare medewerkers. Ondertussen neemt de werkdruk bij bedrijven alleen maar toe.

Een goede cao zou kunnen helpen om nieuwe mensen aan te trekken. Toch gaan de bedrijven niet zomaar akkoord met een loonsverhoging van 3 procent of meer, die de bonden eisen. En ook nieuwe arbeidsvoorwaarden worden niet zomaar geaccepteerd.

Lees ook: Vakbond FNV: 'Mensen durven weer te staken'

Graantje meepikken
Dit is onverteerbaar voor de werknemers en bonden. Alleen de bedrijven profiteren nu van de economische groei, zo betogen ze. Nu is het tijd dat ook de medewerkers een graantje meepikken.

Zelfs instanties als De Nederlandse Bank geven aan dat de lonen omhoog moeten. Dan kunnen mensen immers meer geld om uitgeven. Dan kopen ze nieuwe auto's, tv's en huizen. Dat is weer goed voor de economie die verder kan groeien. En daar profiteert het bedrijfsleven weer van. Zelfs het kabinet heeft het bedrijfsleven al opgeroepen om de lonen te laten stijgen.

Les geleerd
Maar volgens de bedrijven is het niet zo makkelijk. Ze hebben hun les geleerd. Zij weten dat na de zeven vette jaren ook weerzeven magere jaren komen. Daarvoor moet nu geld aan de kant worden gelegd.

Vaak ligt het verschil tussen vraag van de vakbonden en het aanbod van de werkgevers dicht bij elkaar. Maar iedere loonsverhoging, hoe klein ook, kost de bedrijven miljoenen. Niet alleen dit jaar maar ook de komende jaren. Dus ook als de economie weer stagneert.

Geen geschikt personeel
Toch zullen ze uiteindelijk wel over de brug moeten komen. Een kwart van de ondernemers kan geen geschikt personeel vinden, zo bleek vorige week uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel. Daardoor kunnen ze niet verder groeien en is het voor bedrijven lastig om aan arbeidsvoorwaarden te sleutelen.

Het personeel bij autofabriek Nedcar wil bijvoorbeeld kortere werkdagen om de werkdruk te verminderen. Maar dat zou betekenen dat de productieafspraken met BMW niet worden gehaald. Of er moeten meer mensen in de productie worden ingezet. Maar die mensen zijn er dus niet. En zo zitten de bedrijven en werknemers in een vicieuze cirkel waar ze maar niet uit kunnen komen.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen