Overslaan en naar de inhoud gaan

Achtergrond: CERN, de grote broer van de Einstein Telescoop

Geplaatst opzaterdag 18 juli 2020 - 7:00

In Zuid-Limburg dromen ze nog steeds van de komst van de Einstein Telescoop. Daarmee willen onderzoekers zwaartekrachtgolven opvangen die net na de oerknal zijn ontstaan.

De mogelijke komst van dit instituut heeft volgens de initiatiefnemers een grote economische impact op de regio. Het grote voorbeeld is CERN in Zwitserland.

Ontstaan heelal
Onder de rook van Genève, op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt het Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, de Europese Raad voor Kernonderzoek. Hier zijn zo’n tienduizend wetenschappers met behulp van een enorme deeltjesversneller op zoek naar het ontstaan van het heelal. "CERN en de Einstein Telescoop hebben inderdaad veel gemeen", zegt oud wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal Jos Engelen van CERN. "Beide projecten zijn zeer prestigieus, zijn beide op zoek naar het ontstaan van het heelal, zijn wetenschappelijk zeer interessant. En de onderzoeken vinden diep onder de grond plaats."

Economische impact
De wetenschapper uit Roermond was twee perioden werkzaam in Zwitserland. Van 2004 tot 2008 was hij de tweede man van het instituut. "CERN heeft een grote aantrekkingskracht", weet Engelen. "En de economische impact voor de regio is groot."

Landbouwgrond
Lucie Linssen uit Heerlen werkt al sinds de jaren '80 bij het instituut en zag de regio veranderen. "Toen ik hier begon, bestond de omgeving vooral uit landbouwgrond", kijkt ze terug. "Maar door CERN zag je in de omgeving de woningbouw toenemen." Ook zag ze dat steeds meer bedrijven zich in de regio vestigden. "Dat waren niet alleen toeleveranciers, maar ook bijvoorbeeld bouwbedrijven.”

Lees ook: Is de Limburgse grond geschikt voor Einstein Telescoop?

Salaris uitgeven
"Mensen die op CERN werken, zijn hoog opgeleid, hebben een goede baan en een goed loon", zegt Engelen. “Ze geven hun salaris in de omgeving uit, recreëren er, kopen een huis. Dat is goed voor de economie." Dat effect zal ook de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg hebben, zo stelt hij. "Daarnaast verwachten ze goed onderwijs. Dus dat gaat ook omhoog."

Deeltjesversneller CERN
Foto: L1 (Ed Leunissen)


Deeltjesversneller
Dat CERN topwetenschappers uit heel de wereld trekt, komt door de deeltjesversneller. Op zo’n 100 meter diepte laten de wetenschappers protonen op elkaar botsen. "Waar we hier staan is een soort racebaan", zegt Han Dols uit Sittard. "Als de deeltjesversneller aanstaat, komen hier per seconde 11.000 keer protonen langs."

Ook de Einstein Telescoop zal onder de grond komen. In het heuvelland moeten op zo'n 300 meter diepte drie tunnels van 10 kilometer lengte komen. Daar worden met spiegels en laserstralen zwaartekrachtgolven opgevangen.

Hoe werkt de Einstein Telescoop? Onderzoeksinstituut Nikhef legt het uit.

Innovaties
Dols is bij CERN verantwoordelijk voor het op de markt zetten van innovaties, van nieuwe technologieën die in het instituut ontwikkeld worden. "Dit is bijvoorbeeld een powerline. Een kabel waar 21.000 ampère stroom door kan." Dols wijst naar een kabel van zo’n 20 centimeter, omhuld met een metalen omhulsel. "In die kabel is een koelsysteem ingebouwd. Die gebruiken we om de magneten van de deeltjesversneller van stroom te voorzien. Maar die compacte kabel is ook te gebruiken om grote hoeveelheden stroom naar steden te brengen."

Uitvinder internet
Deze en andere innovaties probeert Dols onder de aandacht te brengen van het bedrijfsleven van de 23 landen die samenwerken in CERN. De bekendste uitvinding van CERN gebruikt tegenwoordig bijna iedereen op de wereld. "Dat is het internet. Het World Wide Web", zegt Dols. "We hadden iets nodig om makkelijk data met elkaar te kunnen delen. Daarom werd het ontwikkeld." CERN werkt ook al met Limburgse bedrijven samen.

Lees ook: CERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen

Geavanceerde technologie
De Einstein Telescoop zal ook goed zijn voor het bedrijfsleven. "De technologieën die gebruikt worden bij ons, maar ook bij de Einstein Telescoop, zijn zeer geavanceerd", zegt Dols. "Het gaat om gevoelige meetapparatuur en grote infrastructurele projecten. Daar hebben we bedrijven bij nodig." Maar ook bedrijven hebben baat bij de samenwerking met CERN, want die leren volgens Dols van CERN.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen