Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht verdachten uit Albanië-dossier op vrije voeten

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:30

De helft van de verdachten in het omvangrijke Albanese drugsdossier is vrijgelaten. Een deel van hen wordt zelfs niet meer vervolgd.

Dat bevestigt justitie in gesprek met L1. In totaal zijn er dinsdag zestien mensen gearresteerd tijdens een grote drugsactie, die voornamelijk speelde in Geleen en omgeving.

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Wachten op Duitsland
Ze zijn onder meer gearresteerd op verdenking van het overtreden van de Opiumwet, witwassen en identiteitsfraude. Vrijdag werden vijf verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot hun voorarrest met twee weken te verlengen. Drie andere verdachten werden dinsdag opgepakt in het Duitse Würselen​ en moeten nog uitgeleverd worden. Volgens een woordvoerder van justitie kan dit enkele dagen, maar ook een maand duren.

Kleinere zaken
In totaal zitten er dus nog acht mensen in voorlopige hechtenis. De acht mensen die vrijdag niet voor de rechter-commissaris hoefden te verschijnen, zijn vrij. Een deel van hen moet naar verwachting nog voor de rechter komen, maar de verdenkingen tegen deze mensen zijn niet zwaar genoeg om ze in voorarrest te houden. Dat wordt bevestigd door justitie. De zaak tegen de overige arrestanten is geseponeerd.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Grote drugsoperatie
De zestien mensen waren volgens justitie betrokken bij een grote drugsoperatie. Een bedrijf in Geleen betaalde alle woonlasten en belastingen voor 87 panden in de gemeente Sittard-Geleen. In vrijwel al die panden werden hennepplantages opgezet, die werden onderhouden door Albanezen die illegaal in Nederland verbleven. Ze bleven onder de radar, dankzij het gebruik van valse paspoorten en hulp van het Geleense bedrijf.

Kopstukken vast
Drie van de arrestanten zijn de bestuurders van dat bedrijf; twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaans Belgische komaf. Dat drietal zit vast in Duitsland en moet zoals aangegeven nog wachten op uitlevering. Hoe snel dat gebeurt, ligt deels aan de verdachten zelf. Als ze actief meewerken aan hun gang naar Nederland, wordt het proces versneld.

Advocaten in dit dossier kunnen vanwege de beperkingen in de zaak weinig kwijt. Alleen raadsvrouw Karin Schepers reageert kort: "Twee van mijn cliënten zijn vrijgelaten, dat kan ik bevestigen. Meer kan ik helaas niet kwijt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen