Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht verdachten uit Albanië-dossier op vrije voeten

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:30

De helft van de verdachten in het omvangrijke Albanese drugsdossier is vrijgelaten. Een deel van hen wordt zelfs niet meer vervolgd.

Dat bevestigt justitie in gesprek met L1. In totaal zijn er dinsdag zestien mensen gearresteerd tijdens een grote drugsactie, die voornamelijk speelde in Geleen en omgeving.

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Wachten op Duitsland
Ze zijn onder meer gearresteerd op verdenking van het overtreden van de Opiumwet, witwassen en identiteitsfraude. Vrijdag werden vijf verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot hun voorarrest met twee weken te verlengen. Drie andere verdachten werden dinsdag opgepakt in het Duitse Würselen​ en moeten nog uitgeleverd worden. Volgens een woordvoerder van justitie kan dit enkele dagen, maar ook een maand duren.

Kleinere zaken
In totaal zitten er dus nog acht mensen in voorlopige hechtenis. De acht mensen die vrijdag niet voor de rechter-commissaris hoefden te verschijnen, zijn vrij. Een deel van hen moet naar verwachting nog voor de rechter komen, maar de verdenkingen tegen deze mensen zijn niet zwaar genoeg om ze in voorarrest te houden. Dat wordt bevestigd door justitie. De zaak tegen de overige arrestanten is geseponeerd.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Grote drugsoperatie
De zestien mensen waren volgens justitie betrokken bij een grote drugsoperatie. Een bedrijf in Geleen betaalde alle woonlasten en belastingen voor 87 panden in de gemeente Sittard-Geleen. In vrijwel al die panden werden hennepplantages opgezet, die werden onderhouden door Albanezen die illegaal in Nederland verbleven. Ze bleven onder de radar, dankzij het gebruik van valse paspoorten en hulp van het Geleense bedrijf.

Kopstukken vast
Drie van de arrestanten zijn de bestuurders van dat bedrijf; twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaans Belgische komaf. Dat drietal zit vast in Duitsland en moet zoals aangegeven nog wachten op uitlevering. Hoe snel dat gebeurt, ligt deels aan de verdachten zelf. Als ze actief meewerken aan hun gang naar Nederland, wordt het proces versneld.

Advocaten in dit dossier kunnen vanwege de beperkingen in de zaak weinig kwijt. Alleen raadsvrouw Karin Schepers reageert kort: "Twee van mijn cliënten zijn vrijgelaten, dat kan ik bevestigen. Meer kan ik helaas niet kwijt."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen