Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht op de tien Limburgers heeft een autorijbewijs

Geplaatst opvrijdag 1 maart 2019 - 12:50

Ruim acht op de tien Limburgers van zeventien jaar of ouder hebben een autorijbewijs.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote verschillen
De verschillen tussen gemeenten zijn echter groot. In Mook en Middelaar hebben de meeste volwassenen een rijbewijs (86,3 procent). De noordelijkste gemeente van Limburg wordt gevolgd door Nederweert en Peel en Maas (beiden 85,8 procent).

In de stad niet nodig
Uit de landelijke cijfers blijkt dat in stedelijk gebied het autorijbewijsbezit het laagst is. Dat verklaart waarom Maastricht onderaan de lijst bungelt. Daar heeft 63,6 procent van de volwassenen een autorijbewijs.

Führerschein
Opvallend is verder dat in Vaals eveneens het autorijbewijsbezit relatief laag is (67,1 procent). Een mogelijke verklaring is het relatief hoge aantal Duitse inwoners, die met een Duits in plaats van een door het CBR verstrekt rijbewijs achter het stuur zitten.

Ouderen
Een hogere gemiddelde leeftijd hoeft niet per se een verklaring te zijn. Volgens het CBS hebben landelijk 1,5 miljoen 70-plussers een rijbewijs. Deze groep heeft samen 1,2 miljoen auto's op zijn naam staan. Bijna 20.000 mensen van 90 jaar en ouder in Nederland hebben nog een rijbewijs. Opel is het automerk dat ouderen het vaakst hebben, gevolgd door Toyota en Renault.

Oudere mannen hebben vaker een rijbewijs dan vrouwen van 70 jaar of ouder. Van de mannen in deze leeftijdsgroep heeft 85 procent een rijbewijs, tegen 53 procent van de vrouwen.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt verder dat jongeren tot 25 jaar minder vaak een rijvaardigheidsbewijs hebben dan ouderen. Zo'n 57 procent van de jongeren met een rijbewijs heeft ook daadwerkelijk een eigen auto. In de meeste gevallen gaat het dan om een Volkswagen, Peugeot of Renault.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen