Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht op de tien Limburgers heeft een autorijbewijs

Geplaatst opvrijdag 1 maart 2019 - 12:50

Ruim acht op de tien Limburgers van zeventien jaar of ouder hebben een autorijbewijs.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote verschillen
De verschillen tussen gemeenten zijn echter groot. In Mook en Middelaar hebben de meeste volwassenen een rijbewijs (86,3 procent). De noordelijkste gemeente van Limburg wordt gevolgd door Nederweert en Peel en Maas (beiden 85,8 procent).

In de stad niet nodig
Uit de landelijke cijfers blijkt dat in stedelijk gebied het autorijbewijsbezit het laagst is. Dat verklaart waarom Maastricht onderaan de lijst bungelt. Daar heeft 63,6 procent van de volwassenen een autorijbewijs.

Führerschein
Opvallend is verder dat in Vaals eveneens het autorijbewijsbezit relatief laag is (67,1 procent). Een mogelijke verklaring is het relatief hoge aantal Duitse inwoners, die met een Duits in plaats van een door het CBR verstrekt rijbewijs achter het stuur zitten.

Ouderen
Een hogere gemiddelde leeftijd hoeft niet per se een verklaring te zijn. Volgens het CBS hebben landelijk 1,5 miljoen 70-plussers een rijbewijs. Deze groep heeft samen 1,2 miljoen auto's op zijn naam staan. Bijna 20.000 mensen van 90 jaar en ouder in Nederland hebben nog een rijbewijs. Opel is het automerk dat ouderen het vaakst hebben, gevolgd door Toyota en Renault.

Oudere mannen hebben vaker een rijbewijs dan vrouwen van 70 jaar of ouder. Van de mannen in deze leeftijdsgroep heeft 85 procent een rijbewijs, tegen 53 procent van de vrouwen.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt verder dat jongeren tot 25 jaar minder vaak een rijvaardigheidsbewijs hebben dan ouderen. Zo'n 57 procent van de jongeren met een rijbewijs heeft ook daadwerkelijk een eigen auto. In de meeste gevallen gaat het dan om een Volkswagen, Peugeot of Renault.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen