Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht lichte aardbevingen in Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 11:51

In het zuiden van Limburg hebben zich in de nacht van woensdag op donderdag acht aardbevingen voorgedaan. De kracht van de bevingen varieerde van 1.0 tot 1.8 op de schaal van Richter.

Rond Voerendaal waren er zes aardbevingen, en verder bij Heerlen en bij Hoensbroek. Alle bevingen deden zich voor op een diepte van zeven kilometer.

Tektonische beving
De eerste tektonische beving - een beving die wordt veroorzaakt door een breuk in de aardkorst en niet door bijvoorbeeld gaswinning - werd geregistreerd om 22:48 uur (UTC) in Voerendaal. Ze had een kracht van 1.6 op de schaal van Richter.

In de minuten erna volgden nog drie bevingen in Voerendaal van 1.1, 1.0 en 1.2 op de schaal van Richter. Net na middernacht (UTC) trilde de grond bij Voerendaal nog tweemaal, om 00:16 uur (1.8) en 00:19 uur (1.2).

Ook in Hoensbroek (1.5) en Heerlen (1.2) werden lichte aardbevingen gemeten, om 22:50 uur (UTC). Het KNMI heeft verschillende meldingen binnengekregen van mensen die iets gevoeld hebben van de bevingen.

Zwerm bevingen
Ook in Aken is donderdagochtend een aardschok gemeten. De beving net over de grens in Duitsland had een kracht van 2.1. Seismoloog Läslo Evers van het KNMI spreekt van een "zwerm van aardbevingen met een lage magnitude". Hij wijst erop dat dat in die regio vaker voorkomt. Zo was er een kleine zwerm rond Voerendaal in 2018, en een grote zwerm met meer dan honderd bevingen in 2001.

Twee grote breuken
Als belangrijkste oorzaak is de platentektoniek aan te wijzen, het schuiven van aardplaten ten opzichte van elkaar. "Het gebied rond Voerendaal ligt in de Roerdalslenk, die wordt begrensd door twee grote breuken waardoor de ondergrond onder druk staat", legt Evers uit. "De regio staat tektonisch onder spanning. Die is te herleiden naar het Middellandse Zeegebied, waar vaker aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen."

Een mogelijke tweede oorzaak van de bevingenreeks is 'opkomend mijnwater'. "In de tijd dat er nog steenkool werd gewonnen werd grondwater uit de mijnen weggepompt. Maar dat krijgt nu de kans om weer op te wellen en kan dan fungeren als smeermiddel tussen schuivende aardplaten", aldus Evers. Hij benadrukt dat deze verklaring nog hypothetisch is.

Grootste Limburgse beving
De grootste aardbeving in Limburgse bodem dateert van 13 april 1992. Die beving had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag enkele kilometers ten zuiden van Roermond. Honderden kilometers verderop was deze beving zelfs te voelen. Het was de hevigste beving ooit in Nederland.

De schade van de aardbeving was flink: ongeveer 275 miljoen gulden (ca. 125 miljoen euro).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen