Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht arrestaties in grote drugszaak na EncroChat-kraak

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2021 - 9:01

De politie heeft acht mannen gearresteerd in een omvangrijke drugszaak. In april zijn er in Heerlen en Maastricht grote partijen harddrugs gevonden. Justitie denkt de verantwoordelijken nu achter tralies te hebben.

Het kraken van de versleutelde chatdienst EncroChat bleek cruciaal in het opsporen van de verdachten.

Lees ook: Vader en zoon aangehouden voor 'grootschalige drugshandel'

Synthetische drugs
Eind september werden Sandro P. (44) en zijn zoon Miquel (22) al gearresteerd. Iets later werden daar Tim B. en Jeffrey S. aan toegevoegd en op 25 november werden tot slot Danny G., Aidan van O., Adam P. en Roger 'de Putter' W. ingerekend. Zij zouden allen een rol hebben gespeeld in een drugsnetwerk dat volgens justitie tussen januari en april 2020 actief was.

Albert Heijn-logo
Op 4 april viel de politie een woning aan de Burgemeester Waszinkstraat in Heerlen binnen, na meldingen van buurtbewoners over een wietlucht die rondom het pand zou hangen. Er werd inderdaad softdrugs gevonden. De speurders stuitten echter ook op 36 kilo harddrugs.

Het leeuwendeel bestond uit xtc-pillen met opvallende opdruk. Zo waren er pillen met logo's van Albert Heijn, Mitsubushi en Netflix. Verder werden er MDMA-kristallen en amfetaminepasta gevonden.

ANP-354227127
Eén van de verdachten zou zich op EncroChat Totò Riina noemen, verwijzend naar de overleden maffiabaas.
Foto: ANP

Katvanger gebruikt
De huurder van de woning werd aangehouden, maar ook weer vrijgelaten. Het vermoeden bestaat dat hij is gebruikt als katvanger. Er waren geen andere verdachten. Die waren er ook niet toen er op 25 april een groot amfetaminelab werd opgerold aan de Rekoutweg in Maastricht. In de loods zijn onder andere 4,5 liter amfetamineolie en ruim 190 kilo apaan gevonden.

Cruciale foto's
Alles veranderde toen EncroChat vorig jaar werd gekraakt. Tussen die miljoenen Encro-berichten vond de politie foto's die in de drugsloods aan de Rekoutweg waren gemaakt. Het was een eurekamoment, maar daarmee waren er nog geen verdachten opgespoord. Encro-gebruikers hanteren immers aliassen. De politie moest achterhalen welke mensen achter de aliassen zaten.

Whole Butterfly
In deze zaak ging het om namen als Whole Butterfly, Toto Riina en Mellow Man en in totaal 8900 berichten. "Wat de politie dan probeert, is gebeurtenissen koppelen aan zaken die in zo'n Encro-gesprek terugkomen", legt advocaat Arthur Vonken uit. "Als iemand bijvoorbeeld 'gefeliciteerd met je dochter' stuurt, dan kunnen ze controleren of iemands dochter die dag jarig was."

Lees ook: Criminele geheimen blootgelegd door hack: 'Heb gewaarschuwd'

Vonken staat Tim B. en Aidan van O. bij. "Justitie heeft dit allemaal opgehangen aan het feit dat deze mensen bij bepaalde Encro-aliassen horen. Het is maar de vraag of dat overeind blijft. Mijn cliënten ontkennen in ieder geval absoluut dat zij de mensen zijn die deze aliassen gebruikten."

Drugslab gebouwd
Overigens zouden niet alle verdachten EncroChat hebben gebruikt. Adam P. kwam bijvoorbeeld in beeld als verhuurder van de loods in Maastricht die tot drugslab werd omgebouwd. Zijn advocaat Wesley Houben wil vooralsnog niet op de rol van zijn cliënt ingaan. Ook advocaten Nienke Bloebaum, Bas Janssen en Marijn Zuketto willen de rol van hun cliënten niet duiden.

Sandro P. en zijn zoon Miquel kwamen deze week al voor de rechter, die besloot het duo langer in voorarrest te houden. Op 2 februari komen Tim B. en Jeffrey S. voor het eerst in het openbaar voor de rechter en op 9 maart volgt het laatste viertal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen