Overslaan en naar de inhoud gaan

Absolute doorbraak: rechter doet versneld strafzaken af

Geplaatst opdonderdag 9 december 2021 - 15:33

Een absolute doorbraak in het strafrecht: de rechtbank in Roermond heeft groen licht gegeven voor het afdoeningsvoorstel. Met zo'n voorstel kan een strafzaak versneld worden afgedaan.

Advocatuur, justitie en de rechtbank kampen al jaren met een uitpuilende agenda. Het afdoeningsvoorstel moet bijdragen aan vermindering van de werklast.

Lees ook: Is dit de oplossing voor volledig vastgelopen rechtssysteem?

Nieuw fenomeen
Er bestaan verschillende juridische instrumenten om zaken af te handelen zonder uitgebreid strafproces, maar die passen niet op iedere zaak. Het afdoeningsvoorstel is nieuw op het palet. Binnen een dergelijk voorstel komen alle partijen aan bod: aanklager, verdachten via hun advocaten en eventuele slachtoffers.

Pas als zij zich allemaal in een voorstel kunnen vinden, wordt het eindproduct aan een rechter voorgelegd. Dat scheelt zeeën van tijd. Er hoeven immers geen grote, soms meerdaagse strafprocessen plaats te vinden. Op 25 november legde aanklager David van Kuppeveld de eerste vier voorstellen voor aan de rechter.

Altijd kwaliteit
Donderdag deed de rechtbank in Roermond uitspraak. In alle zaken volgde de rechter de afdoeningsvoorstellen. Ze benadrukte wel dat iedere zaak apart wordt beoordeeld; het is niet zo dat vanaf dit moment simpelweg ieder voorstel wordt overgenomen. "De kwaliteit mag niet lijden onder de snelheid", legde de rechter uit.

Lees ook: Justitieel apparaat loopt vast door geheime criminele chats

Op één lijn
Aanklager Van Kuppeveld gaf eerder aan enthousiast te zijn over het nieuwe fenomeen. "Het past niet op iedere zaak, maar er zijn genoeg zaken waarin de advocaten en wij redelijk snel op één lijn zouden kunnen zitten. En daarbij hoeven we wat mij betreft echt niet alleen naar oudere strafzaken te kijken. Ik denk dat er genoeg nieuwere dossiers zijn waarin we elkaar kunnen vinden."

Oude zaken
Het afdoeningsvoorstel moet helpen het stuwmeer aan strafzaken weg te werken. De strafketen in Limburg zit al jarenlang verstopt. Dat komt enerzijds door onderbezetting binnen politie, justitie en rechtbank en anderzijds door de hoeveelheid grote strafzaken waarmee onze provincie al jaren wordt geconfronteerd. Sommige strafzaken liggen langer dan tien jaar op de plank.

De zaken die donderdag zijn afgedaan via een voorstel, zouden normaliter meerdere procesdagen hebben gekost. Nu stonden alle partijen na maximaal een half uur in de rechtszaal weer buiten. Het ging om zaken als autodiefstallen op grote schaal, brandstichting en deelname aan een criminele organisatie. De strafbare feiten waren tussen 2011 en 2014 gepleegd.

Eeuwig wachten
Gitte Stevens is een van de betrokken advocaten en initiatiefnemers van het voorstel. Als het aan de advocate ligt, gaan we vaker afdoeningsvoorstellen zien. "Sommige zaken lenen zich hier echt voor. Het lijkt erop dat ook zaken rondom EncroChat zorgen voor een verstopping, dus daar zou bijvoorbeeld ook een andere afdoening mogelijk zijn. Het eeuwig wachten op een strafzaak moet voorbij zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen