Overslaan en naar de inhoud gaan

'Abrikozenpitten worden Roermondenaar bijna fataal'

Geplaatst opdonderdag 28 december 2017 - 18:43

Het opeten van een half zakje abrikozenpitten werd Roermondenaar Gert Arts (74) bijna fataal.

Hij kocht de pitten bij een natuurwinkel op het station in Eindhoven, toen hij moest wachten voor de trein naar Roermond. "Laat ik die eens proberen", vertelt hij aan RTL Nieuws. Al snel voelde hij zich niet lekker. Gert ging zich in de trein alleen maar slechter voelen. "Ik zat telkens op het randje van bewust en onbewust."

Geen zuurstof in bloed
Eenmaal thuis belde zijn vrouw 112 en kwam hij op de intensive care terecht. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij nauwelijks nog zuurstof in zijn bloed had. "De internist zei tegen mijn vrouw: hij zou eigenlijk dood moeten zijn." De situatie was zo ernstig dat zijn kinderen werden opgetrommeld.

'Vijf pitten per dag maximaal'
Later die avond herstelde zijn situatie. Zijn vrouw vond ondertussen thuis in zijn jas het half opgegeten zakje met abrikozenpitten. Daarop stond in kapitalen dat er maximaal vijf pitten per dag mogen worden gegeten. Dat had haar man niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen. Dat moet er echt héél duidelijk opstaan. Dat het dodelijk is als je er meer dan tien van eet."

Kauwen of malen
De Nederlandse Vereniging voor Toxicologie bevestigt bij RTL Nieuws dat de pitten gevaarlijk kunnen zijn. "In de pitten van abrikozen zit amygdaline", vertelt Minne Heringa. "Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Dat is een bekend gif, daar ga je vrij snel aan dood."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen