Overslaan en naar de inhoud gaan

'Abrikozenpitten worden Roermondenaar bijna fataal'

Geplaatst opdonderdag 28 december 2017 - 18:43

Het opeten van een half zakje abrikozenpitten werd Roermondenaar Gert Arts (74) bijna fataal.

Hij kocht de pitten bij een natuurwinkel op het station in Eindhoven, toen hij moest wachten voor de trein naar Roermond. "Laat ik die eens proberen", vertelt hij aan RTL Nieuws. Al snel voelde hij zich niet lekker. Gert ging zich in de trein alleen maar slechter voelen. "Ik zat telkens op het randje van bewust en onbewust."

Geen zuurstof in bloed
Eenmaal thuis belde zijn vrouw 112 en kwam hij op de intensive care terecht. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij nauwelijks nog zuurstof in zijn bloed had. "De internist zei tegen mijn vrouw: hij zou eigenlijk dood moeten zijn." De situatie was zo ernstig dat zijn kinderen werden opgetrommeld.

'Vijf pitten per dag maximaal'
Later die avond herstelde zijn situatie. Zijn vrouw vond ondertussen thuis in zijn jas het half opgegeten zakje met abrikozenpitten. Daarop stond in kapitalen dat er maximaal vijf pitten per dag mogen worden gegeten. Dat had haar man niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen. Dat moet er echt héél duidelijk opstaan. Dat het dodelijk is als je er meer dan tien van eet."

Kauwen of malen
De Nederlandse Vereniging voor Toxicologie bevestigt bij RTL Nieuws dat de pitten gevaarlijk kunnen zijn. "In de pitten van abrikozen zit amygdaline", vertelt Minne Heringa. "Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Dat is een bekend gif, daar ga je vrij snel aan dood."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen