Overslaan en naar de inhoud gaan

'Abrikozenpitten worden Roermondenaar bijna fataal'

Geplaatst opdonderdag 28 december 2017 - 18:43

Het opeten van een half zakje abrikozenpitten werd Roermondenaar Gert Arts (74) bijna fataal.

Hij kocht de pitten bij een natuurwinkel op het station in Eindhoven, toen hij moest wachten voor de trein naar Roermond. "Laat ik die eens proberen", vertelt hij aan RTL Nieuws. Al snel voelde hij zich niet lekker. Gert ging zich in de trein alleen maar slechter voelen. "Ik zat telkens op het randje van bewust en onbewust."

Geen zuurstof in bloed
Eenmaal thuis belde zijn vrouw 112 en kwam hij op de intensive care terecht. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij nauwelijks nog zuurstof in zijn bloed had. "De internist zei tegen mijn vrouw: hij zou eigenlijk dood moeten zijn." De situatie was zo ernstig dat zijn kinderen werden opgetrommeld.

'Vijf pitten per dag maximaal'
Later die avond herstelde zijn situatie. Zijn vrouw vond ondertussen thuis in zijn jas het half opgegeten zakje met abrikozenpitten. Daarop stond in kapitalen dat er maximaal vijf pitten per dag mogen worden gegeten. Dat had haar man niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen. Dat moet er echt héél duidelijk opstaan. Dat het dodelijk is als je er meer dan tien van eet."

Kauwen of malen
De Nederlandse Vereniging voor Toxicologie bevestigt bij RTL Nieuws dat de pitten gevaarlijk kunnen zijn. "In de pitten van abrikozen zit amygdaline", vertelt Minne Heringa. "Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Dat is een bekend gif, daar ga je vrij snel aan dood."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen