Overslaan en naar de inhoud gaan

ABP zet twee bedrijven op zwarte lijst

Geplaatst opdonderdag 15 januari 2015 - 11:46

Pensioenfonds ABP in Heerlen heeft een Russische en een Indiase onderneming op zijn 'zwarte lijst' gezet. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Op deze lijst staan bedrijven waar het pensioenfonds niet in wil investeren, op grond van zijn beleid voor verantwoord beleggen. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Wapenproductie
Het gaat om Motovilikha Plants JSC uit Rusland en Larsen & Toubro uit India. Uit onderzoek is gebleken dat de Russische onderneming is betrokken bij productie van clusterwapens.

Larsen & Toubro is uitgesloten omdat de onderneming volgens het pensioenfonds onvoldoende meewerkt om het vermoeden van rechtstreekse betrokkenheid bij de productie van kernwapens te weerleggen.

Aandelen
ABP had geen belegging in Motovilikha Plants JSC. Het aandelenbelang van ABP in Larsen & Toubro, met een waarde van 20 miljoen euro, is inmiddels verkocht.

Zwarte lijst
Op de ABP-lijst, die tweemaal per jaar wordt geactualiseerd, staan nu zeventien bedrijven. Het merendeel betreft ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterwapens. Dat zijn granaten, raketten en vliegtuigbommen die een groot aantal kleinere explosieve ladingen verspreiden, vaak over een groot oppervlak. Veel bommetjes ontploffen niet en kunnen vooral voor burgers nog jarenlang een gevaar vormen.

Pensioenfonds
ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste ter wereld. Het fonds telt 2,8 miljoen deelnemers en heeft een belegd vermogen van 334 miljard euro.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ABP investeert nog steeds in kernwapens
ABP neemt beleggingsportefeulle op de schop
Pensioenfonds ABP staat er nog slechter voor
ABP stapt uit tabak en kernwapens
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen