Overslaan en naar de inhoud gaan

ABP zet twee bedrijven op zwarte lijst

Geplaatst opdonderdag 15 januari 2015 - 11:46

Pensioenfonds ABP in Heerlen heeft een Russische en een Indiase onderneming op zijn 'zwarte lijst' gezet. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Op deze lijst staan bedrijven waar het pensioenfonds niet in wil investeren, op grond van zijn beleid voor verantwoord beleggen. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Wapenproductie
Het gaat om Motovilikha Plants JSC uit Rusland en Larsen & Toubro uit India. Uit onderzoek is gebleken dat de Russische onderneming is betrokken bij productie van clusterwapens.

Larsen & Toubro is uitgesloten omdat de onderneming volgens het pensioenfonds onvoldoende meewerkt om het vermoeden van rechtstreekse betrokkenheid bij de productie van kernwapens te weerleggen.

Aandelen
ABP had geen belegging in Motovilikha Plants JSC. Het aandelenbelang van ABP in Larsen & Toubro, met een waarde van 20 miljoen euro, is inmiddels verkocht.

Zwarte lijst
Op de ABP-lijst, die tweemaal per jaar wordt geactualiseerd, staan nu zeventien bedrijven. Het merendeel betreft ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterwapens. Dat zijn granaten, raketten en vliegtuigbommen die een groot aantal kleinere explosieve ladingen verspreiden, vaak over een groot oppervlak. Veel bommetjes ontploffen niet en kunnen vooral voor burgers nog jarenlang een gevaar vormen.

Pensioenfonds
ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste ter wereld. Het fonds telt 2,8 miljoen deelnemers en heeft een belegd vermogen van 334 miljard euro.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ABP investeert nog steeds in kernwapens
ABP neemt beleggingsportefeulle op de schop
Pensioenfonds ABP staat er nog slechter voor
ABP stapt uit tabak en kernwapens
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen