Hoofdvestiging Pensioenfonds ABP Heerlen

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele industrie

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns. Het grootste pensioenfonds van Nederland, gevestigd in Heerlen, doet dit naar aanleiding van diverse verontrustende klimaatrapporten die recent zijn verschenen.

ANP-425530207
Menno Snel weg bij ABP na kritiek over nevenfunctie

Voormalig staatssecretaris Menno Snel stapt op als bestuurder van ambtenarenpensioenfonds ABP vanwege zijn nevenfunctie in de olie- en gasindustrie.

Bezetting ABP door Extinction Rebellion nr 5 (17 jun 2021)
Pensioendeelnemers demonstreren bij kantoor ABP Heerlen

Honderden ambtenaren, leraren en jongeren hebben vrijdag gedemonstreerd bij de kantoren van pensioenfonds ABP in Heerlen en Amsterdam. De actievoerders eisen een 'fossielvrij pensioen' en vroegen bestuursvoorzitter Corien Wortmann te stoppen met het investeren van miljarden in fossiele brandstoffen.

protest4
Politie beëindigt bezetting ABP: acht activisten opgepakt

De politie heeft donderdagavond een einde gemaakt aan een bezetting van het hoofdkantoor van pensioenfonds ABP in Heerlen.

fossiele brandstoffen, kolen, uitstoot, CO2, industrie (stock)
UM wil dat ABP vaart maakt met duurzame beleggingen

De Universiteit Maastricht (UM) wil dat pensioenfonds ABP zijn beleggingen zo snel mogelijk gaat verduurzamen en de banden verbreekt met 'sectoren die een verbintenis hebben met fossiele brandstoffen'.

Hoofdvestiging Pensioenfonds ABP Heerlen
ABP betaalt 100 miljoen achterstallig pensioengeld alsnog

Pensioenfonds ABP trekt 100 miljoen euro uit om aan duizenden gepensioneerden alsnog een flinke aanvulling op hun pensioen uit te keren.

stock pensioenfonds pensioen
Coronavirus bedreigt dekkingsgraad grote pensioenfondsen

De financiële positie van de grote pensioenfondsen heeft in januari een flinke knauw gekregen. ABP zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december.

stock duurzaam investeren geld euro
ABP verduurzaamt beleggingsportefeuille verder

Pensioenreus ABP uit Heerlen gaat de komende vijf jaar de beleggingsportefeuille verder verduurzamen. In 2025 wil het fonds de beleggingen in kolenmijnen en teerzand hebben afgebouwd.

kolencentrale steenkool (niet specifiek), fossiele energie, fossiele brandstof, vervuiling, stock
ABP steekt nog altijd veel geld in steenkool

Ambtenarenpensioenfonds ABP in Heerlen staat op de tweede plaats van financiële instellingen in Nederland die het meest investeren in steenkool. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

stock wapenhandel wapens vuurwapens vuurwapen
'Pensioenfondsen beleggen in foute wapenbedrijven'

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Het gaat onder meer om pensioenfonds ABP uit Heerlen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten