Overslaan en naar de inhoud gaan

Abortus-top van Lilianne Ploumen in Brussel

Geplaatst opdonderdag 2 maart 2017 - 8:53

Meer dan veertig landen zijn donderdag van de partij bij de She Decides-conferentie in Brussel.

Deze top is een initiatief van de Maastrichtse minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en draait om de vrouwenrechten in ontwikkelingslanden.

Vrouwenrechten
Ploumen heeft de conferentie opgezet als reactie op het besluit van de Amerikaanse regering om 600 miljoen dollar aan voorzieningen voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden te schrappen. De maatregel dreigt ten koste te gaan van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp of een veilige abortus.

10 miljoen euro
Nederland, Belgiƫ en Noorwegen hebben elk 10 miljoen euro toegezegd om de voorzieningen voor gezinsplanning overeind te houden. Met bijdragen van Luxemburg, Zweden, Finland en Canada staat de teller vooralsnog op zo'n 40 miljoen euro, maar dat bedrag wordt naar verwachting aanzienlijk hoger.

Mondiale steun
Uit de hele wereld komen ministers en internationale organisaties naar Brussel om hun steun uit te spreken en een front te vormen. Ploumen heeft ook al veel bemoedigende reacties uit de VS gehad. Gastheer is haar Belgische collega Alexander De Croo.

L1 maakte eerder een portret over minister Ploumen en volgde haar op werkbezoek aan vluchtelingen in Afrika.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamervragen over faillissement Huize de Berg in Heerlen
ANP
Lilianne Ploumen beschikbaar voor zetel Tweede Kamer
ANP
Lilianne Ploumen hoopt op Samsom als lijsttrekker PvdA
Ploumen moet PvdA helpen aan Limburgse stemmen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen