Overslaan en naar de inhoud gaan

Abortus-top van Lilianne Ploumen in Brussel

Geplaatst opdonderdag 2 maart 2017 - 8:53

Meer dan veertig landen zijn donderdag van de partij bij de She Decides-conferentie in Brussel.

Deze top is een initiatief van de Maastrichtse minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en draait om de vrouwenrechten in ontwikkelingslanden.

Vrouwenrechten
Ploumen heeft de conferentie opgezet als reactie op het besluit van de Amerikaanse regering om 600 miljoen dollar aan voorzieningen voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden te schrappen. De maatregel dreigt ten koste te gaan van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp of een veilige abortus.

10 miljoen euro
Nederland, België en Noorwegen hebben elk 10 miljoen euro toegezegd om de voorzieningen voor gezinsplanning overeind te houden. Met bijdragen van Luxemburg, Zweden, Finland en Canada staat de teller vooralsnog op zo'n 40 miljoen euro, maar dat bedrag wordt naar verwachting aanzienlijk hoger.

Mondiale steun
Uit de hele wereld komen ministers en internationale organisaties naar Brussel om hun steun uit te spreken en een front te vormen. Ploumen heeft ook al veel bemoedigende reacties uit de VS gehad. Gastheer is haar Belgische collega Alexander De Croo.

L1 maakte eerder een portret over minister Ploumen en volgde haar op werkbezoek aan vluchtelingen in Afrika.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamervragen over faillissement Huize de Berg in Heerlen
ANP
Lilianne Ploumen beschikbaar voor zetel Tweede Kamer
ANP
Lilianne Ploumen hoopt op Samsom als lijsttrekker PvdA
Ploumen moet PvdA helpen aan Limburgse stemmen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen