Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro vaak doelwit van plofkraken

Geplaatst opvrijdag 2 augustus 2019 - 14:00

Geldautomaten van ABN Amro zijn in Limburg opvallend vaak doelwit van een plofkraak. Van de acht plofkraken in de afgelopen twee jaar werden in zeven gevallen automaten van ABN AMRO getroffen.

Terwijl minder dan een op de zes automaten in de provincie van de bank is. Hoe komt dat en hoe reageert de bank erop? Deze week was het weer raak: een hotel en ruim tachtig woningen moesten ontruimd worden na een plofkraak in Venlo.

Terughoudend
Banken en politie zijn uiterst terughoudend met het verstrekken van informatie over plofkraken, blijkt uit een rondgang langs banken en ander betrokkenen. "We richten ons met name op de opsporing", laat de politie desgevraagd weten.

Golfbewegingen
Een woordvoerder van ABN Amro relativeert de constatering dat de bank erg vaak in Limburg wordt getroffen. Dit gaat in golfbewegingen en ook andere banken zijn slachtoffer van plofkraken, luidt het antwoord. "Als je het over een langere periode bekijkt dan zie je dat andere banken wel degelijk ook worden geraakt. Het is niet zo dat onze automaten slechter beveiligd zijn dan die van andere banken. Onze beveiliging bestaat uit zichtbare en onzichtbare maatregelen die we up-to-date houden." De politie vult aan dat er 'preventieve en repressieve' maatregelen zijn zoals directe alarmering van de politie, cameratoezicht en inktsystemen die het geld onbruikbaar moeten maken.

Grafiek: Plofkraken van de afgelopen twee jaar met grote gevolgen:

Buit
Heeft het wellicht te maken met de buit die er te halen valt? Volgens ABN Amro is de kans dat er tijdens een kraak geld wordt buitgemaakt nagenoeg nihil, zegt een woordvoerder van de bank tegen L1.

Ton
Het AD keek vorig jaar naar aanleiding van de plofkraak in Roermond naar tientallen rechtbankuitspraken en daaruit bleek volgens de krant dat de buit van een plofkraak gemiddeld ruim een ton is. In het vonnis van een rechtszaak over een plofkraak in St. Odiliënberg in 2011 op een automaat van de SNS Bank is terug te lezen dat er een geldbedrag van 129.310 euro buit werd gemaakt.

Ravage
Ondertussen laten de plofkrakers een spoor van vernieling achter, zoals kapotte ramen en ontzette gevels. Om plofkraken tegen te gaan, werken banken intensief samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en nemen ze continu maatregelen om de geldautomaten onaantrekkelijk te maken voor criminelen. "Denk aan het gebruik van camera's, preventiemaatregelen, detectiemogelijkheden en vroegtijdige verstoring van criminelen die een poging doen de geldautomaat aan te vallen. Bij zo'n aanval staan banken direct in contact met de meldkamers van de politie", zegt de ABN Amro-woordvoerder.

Beveiligingsmaatregelen
Ook andere banken laten desgevraagd weten dat er na een plofkraak altijd zorgvuldig wordt gekeken naar de veiligheid van omwonenden. "Er kan besloten worden dat er (tijdelijk) aanvullende beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van nachtelijke bewaking of het 's nachts beveiligen van de automaat met een stalen rolgordijn of plaat. Bij een reeks kraken in 2017 zijn deze maatregelen verschillende keren genomen", laat een woordvoerder van de Rabobank weten.

Sluiting
De meest definitieve maatregel is het sluiten van geldautomaten. "Wij beseffen dat het een schok is voor de buurt en de ondernemers. Als er een andere automaat in de buurt is, kan er bijvoorbeeld besloten worden om de getroffen geldautomaat niet te vervangen. Het sluiten van een geldautomaat is een weloverwogen besluit waarbij de veiligheid van de omwonenden voorop moet staan", legt de woordvoerder van ABN Amro uit.

Slagerij
Dat een sluiting ook vervelend kan zijn na een plofkraak blijkt uit een rondvraag. Een medewerker van een slagerij in een winkelcentrum in Heerlen waar aan het begin van dit jaar een plofkraak was, geeft aan dat daar de pinautomaat van ABN Amro nog niet is vervangen. "Wat in dit geval voor de mensen in de wijk erg lastig is. Er staat nog een pinautomaat bij de ING binnen, maar die is alleen voor klanten. Vooral ouderen moeten nu dus op zoek naar een alternatief om geld te pinnen. Het is op dit moment namelijk niet duidelijk of de pinautomaat terugkeert", zegt de slager.

Effectief
Dat de maatregelen effectief zijn, zou geconcludeerd kunnen worden aan de hand van de cijfers van 2017 en 2018: volgens de politie laat de cijfers een sterke daling van het aantal plofkraken zien. Waren het er in 2017 nog 65, in 2018 is dit afgenomen tot 42. Cijfers over dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Bereikbaar
Om voor mensen een geldautomaat wel beschikbaar te houden werd er eind 2017 bekendgemaakt dat ABN, ING, Rabobank en Geldmaat samen te werken aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk. Dit om contant geld in Nederland beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. De eerste Geldmaat geldautomaat staat al in Soest. Eind september moet onder andere ook in Maastricht een automaat van Geldmaat zijn. Voor het einde van 2020 moeten alle automaten van de drie banken vervangen zijn door een Geldmaat. Langzamerhand verdwijnt dus ook de ABN geldautomaat uit het straatbeeld.

Grafiek: hieronder inzichtelijk hoeveel geld/pinautomaten de grote banken in Limburg hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen