Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro vaak doelwit van plofkraken

Geplaatst opvrijdag 2 augustus 2019 - 14:00

Geldautomaten van ABN Amro zijn in Limburg opvallend vaak doelwit van een plofkraak. Van de acht plofkraken in de afgelopen twee jaar werden in zeven gevallen automaten van ABN AMRO getroffen.

Terwijl minder dan een op de zes automaten in de provincie van de bank is. Hoe komt dat en hoe reageert de bank erop? Deze week was het weer raak: een hotel en ruim tachtig woningen moesten ontruimd worden na een plofkraak in Venlo.

Terughoudend
Banken en politie zijn uiterst terughoudend met het verstrekken van informatie over plofkraken, blijkt uit een rondgang langs banken en ander betrokkenen. "We richten ons met name op de opsporing", laat de politie desgevraagd weten.

Golfbewegingen
Een woordvoerder van ABN Amro relativeert de constatering dat de bank erg vaak in Limburg wordt getroffen. Dit gaat in golfbewegingen en ook andere banken zijn slachtoffer van plofkraken, luidt het antwoord. "Als je het over een langere periode bekijkt dan zie je dat andere banken wel degelijk ook worden geraakt. Het is niet zo dat onze automaten slechter beveiligd zijn dan die van andere banken. Onze beveiliging bestaat uit zichtbare en onzichtbare maatregelen die we up-to-date houden." De politie vult aan dat er 'preventieve en repressieve' maatregelen zijn zoals directe alarmering van de politie, cameratoezicht en inktsystemen die het geld onbruikbaar moeten maken.

Grafiek: Plofkraken van de afgelopen twee jaar met grote gevolgen:

Buit
Heeft het wellicht te maken met de buit die er te halen valt? Volgens ABN Amro is de kans dat er tijdens een kraak geld wordt buitgemaakt nagenoeg nihil, zegt een woordvoerder van de bank tegen L1.

Ton
Het AD keek vorig jaar naar aanleiding van de plofkraak in Roermond naar tientallen rechtbankuitspraken en daaruit bleek volgens de krant dat de buit van een plofkraak gemiddeld ruim een ton is. In het vonnis van een rechtszaak over een plofkraak in St. Odiliënberg in 2011 op een automaat van de SNS Bank is terug te lezen dat er een geldbedrag van 129.310 euro buit werd gemaakt.

Ravage
Ondertussen laten de plofkrakers een spoor van vernieling achter, zoals kapotte ramen en ontzette gevels. Om plofkraken tegen te gaan, werken banken intensief samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en nemen ze continu maatregelen om de geldautomaten onaantrekkelijk te maken voor criminelen. "Denk aan het gebruik van camera's, preventiemaatregelen, detectiemogelijkheden en vroegtijdige verstoring van criminelen die een poging doen de geldautomaat aan te vallen. Bij zo'n aanval staan banken direct in contact met de meldkamers van de politie", zegt de ABN Amro-woordvoerder.

Beveiligingsmaatregelen
Ook andere banken laten desgevraagd weten dat er na een plofkraak altijd zorgvuldig wordt gekeken naar de veiligheid van omwonenden. "Er kan besloten worden dat er (tijdelijk) aanvullende beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van nachtelijke bewaking of het 's nachts beveiligen van de automaat met een stalen rolgordijn of plaat. Bij een reeks kraken in 2017 zijn deze maatregelen verschillende keren genomen", laat een woordvoerder van de Rabobank weten.

Sluiting
De meest definitieve maatregel is het sluiten van geldautomaten. "Wij beseffen dat het een schok is voor de buurt en de ondernemers. Als er een andere automaat in de buurt is, kan er bijvoorbeeld besloten worden om de getroffen geldautomaat niet te vervangen. Het sluiten van een geldautomaat is een weloverwogen besluit waarbij de veiligheid van de omwonenden voorop moet staan", legt de woordvoerder van ABN Amro uit.

Slagerij
Dat een sluiting ook vervelend kan zijn na een plofkraak blijkt uit een rondvraag. Een medewerker van een slagerij in een winkelcentrum in Heerlen waar aan het begin van dit jaar een plofkraak was, geeft aan dat daar de pinautomaat van ABN Amro nog niet is vervangen. "Wat in dit geval voor de mensen in de wijk erg lastig is. Er staat nog een pinautomaat bij de ING binnen, maar die is alleen voor klanten. Vooral ouderen moeten nu dus op zoek naar een alternatief om geld te pinnen. Het is op dit moment namelijk niet duidelijk of de pinautomaat terugkeert", zegt de slager.

Effectief
Dat de maatregelen effectief zijn, zou geconcludeerd kunnen worden aan de hand van de cijfers van 2017 en 2018: volgens de politie laat de cijfers een sterke daling van het aantal plofkraken zien. Waren het er in 2017 nog 65, in 2018 is dit afgenomen tot 42. Cijfers over dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Bereikbaar
Om voor mensen een geldautomaat wel beschikbaar te houden werd er eind 2017 bekendgemaakt dat ABN, ING, Rabobank en Geldmaat samen te werken aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk. Dit om contant geld in Nederland beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. De eerste Geldmaat geldautomaat staat al in Soest. Eind september moet onder andere ook in Maastricht een automaat van Geldmaat zijn. Voor het einde van 2020 moeten alle automaten van de drie banken vervangen zijn door een Geldmaat. Langzamerhand verdwijnt dus ook de ABN geldautomaat uit het straatbeeld.

Grafiek: hieronder inzichtelijk hoeveel geld/pinautomaten de grote banken in Limburg hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen