Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro sluit geldautomaten vanwege plofkraakgevaar

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 14:07

Na een landelijke serie plofkraken sluit ABN Amro verschillende geldautomaten, ook in Limburg verdwijnt een aantal geldautomaten.

De bank maakt niet bekend om hoeveel automaten het gaat en waar ze precies staan. "We willen de mensen die kwaadgezind zijn niet wijzer maken dan nodig", zegt woordvoerder Geert van der Varst.

ABN vaak doelwit
Uit onderzoek van L1 blijkt dat geldautomaten van ABN Amro in Limburg opvallend vaak doelwit zijn van een plofkraak. Van de acht plofkraken in onze provincie in de afgelopen twee jaar was zeven keer een automaat van ABN Amro het doelwit. De laatste plofkraak in Limburg was deze zomer. Net over de Duitse grens was het vrijdagochtend nog raak in Waldfeucht, vlakbij Maria-Hoop.

Lees ook: Flinke schade door plofkraak vlak over de grens

Landelijk ziet de bank het aantal plofkraken toenemen. "Onze veiligheidsexperts hebben een analyse gemaakt van de geldautomaten en hebben voor tientallen automaten besloten ze tijdelijk te sluiten."

Schade en impact
Waarom automaten van ABN Amro het vaakst doelwit zijn van een plofkraak, kan Van der Varst niet verklaren. "Dan verwacht je dat de kans op een buit daar groter is, maar er is zeer zelden sprake van een buit", legt de woordvoerder uit. Omdat het aantal plofkraken toeneemt en de schade voor de omgeving en impact op de omwonenden zeer groot is, sluit ABN Amro landelijk enkele tientallen geldautomaten.

Lees ook: ABN Amro vaak doelwit van plofkraken

Oplossing voor toekomst
De bank beraadt zich over een permanente oplossing. "Het kan zijn dat automaten op den duur verdwijnen of er een ander type automaat komt. Het is per automaat echt maatwerk", zegt Van der Varst.

Grafiek: Plofkraken van de afgelopen twee jaar met grote gevolgen

Aantal plofkraken in Limburg
Foto: L1

Geldmaat
Langzamerhand verdwijnen geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank uit het straatbeeld. Eind 2017 werd bekend dat de banken samenwerken aan een bankofhankelijk geldautomatennetwerk. Voor het einde van 2020 moeten alle automaten van de drie banken zijn vervangen door een zogeheten Geldmaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen