Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Abellio neemt Limburgs OV over van Veolia

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 15:34

NS-dochter Abellio wordt de nieuwe vervoerder die vanaf volgend jaar in Limburg het bus- en treinvervoer verzorgt. De maatschappij gaat rijden onder de naam DOOR.

Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt door de provincie.

Stoptreinlijnen
Het bedrijf neemt de taken over van de huidige vervoerder Veolia. Daarbij komen de stoptreinlijnen Roermond-Maastricht, Sittard-Heerlen en het treintraject naar Aken.

Concurrenten
Drie bedrijven waren in de race om de concessie voor het Limburgs openbaar vervoer van 2016 tot 2031. Dat waren NS-dochter Abellio, Deutsche Bahn-dochter Arriva en het vertrouwde Veolia. Dat laatste bedrijf diende een aanbieding in die niet geldig was en werd uitgesloten in de procedure.

De bussen van NS-dochter Abellio zouden er in Limburg zo uitgezien hebben
Foto: DOOR/Abellio

Meer ritten
DOOR zegt vanaf december 2016 zowel op het spoor als in de bus meer ritten aan te bieden dan dat Veolia nu doet. Ook zegt het bedrijf te zorgen voor betere aansluitingen tussen trein en bus. Daarnaast belooft het bedrijf ook vervoer aan te bieden voor mensen die geen chipkaart hebben. Er komen geen verschillende klassen in de treinen, volgens Abellio wordt al het vervoer 'eerste klas'.

Nieuw materieel
De nieuwe vervoerder begint meteen met nieuwe bussen te rijden. Ook komen er vanaf 2020 nieuwe treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Dat zullen dan elektrische treinen zijn, omdat dan de bovenleiding boven het spoor klaar is. Vanaf 2024 worden alle bussen vervangen door milieuvriendelijke nul-emissie-bussen.

Kosten
Abellio krijgt elk jaar 55,5 miljoen euro van de provincie om het openbaar vervoer te verzorgen. De Duitse vervoersautoriteit doet daar nog 1,9 miljoen bij, omdat ook de trein van Heerlen naar Aken onder de concessie valt.

Flickr/ peters452002/ CC BY-NC-SA 2.0

Rechter
Veolia heeft verschillende keren laten weten grote moeite te hebben met de aanbesteding, omdat het niet op zou kunnen boksen tegen twee kandidaten die allebei een groot nationaal vervoersbedrijf achter zich hebben staan. Veolia is onderdeel van een Frans bedrijf dat zich behalve met openbaar vervoer ook met afvalinzameling bezighoudt. Via de rechter heeft Veolia nog geprobeerd om de inschrijving van Abellio uit te sluiten van mededinging, omdat de NS-dochter een oneerlijk voordeel zou hebben.

Mega-opdracht
De opdracht is zo'n 2 miljard euro waard, en is de grootste aanbesteding in de geschiedenis van het Nederlands openbaar vervoer.

Qbuzz
Abellio kiest in Limburg dus voor de naam DOOR. Op andere plekken in Nederland rijden er ook al bussen van de vervoerder. In Utrecht, Groningen, Drenthe en een deel van Friesland rijdt Abellio onder de naam Qbuzz.

Lees ook: Geen onderzoek provincie naar aanbesteding Veolia

L1
Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veolia: 'Aanbesteding Limburgs ov niet met opzet verliezen'
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Veolia legt zich niet neer bij keus voor Arriva
OV-schandaal: ook Veolia niet veilig bij claims
Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen