Overslaan en naar de inhoud gaan

Abellio neemt Limburgs OV over van Veolia

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 15:34

NS-dochter Abellio wordt de nieuwe vervoerder die vanaf volgend jaar in Limburg het bus- en treinvervoer verzorgt. De maatschappij gaat rijden onder de naam DOOR.

Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt door de provincie.

Stoptreinlijnen
Het bedrijf neemt de taken over van de huidige vervoerder Veolia. Daarbij komen de stoptreinlijnen Roermond-Maastricht, Sittard-Heerlen en het treintraject naar Aken.

Concurrenten
Drie bedrijven waren in de race om de concessie voor het Limburgs openbaar vervoer van 2016 tot 2031. Dat waren NS-dochter Abellio, Deutsche Bahn-dochter Arriva en het vertrouwde Veolia. Dat laatste bedrijf diende een aanbieding in die niet geldig was en werd uitgesloten in de procedure.

De bussen van NS-dochter Abellio zouden er in Limburg zo uitgezien hebben
Foto: DOOR/Abellio

Meer ritten
DOOR zegt vanaf december 2016 zowel op het spoor als in de bus meer ritten aan te bieden dan dat Veolia nu doet. Ook zegt het bedrijf te zorgen voor betere aansluitingen tussen trein en bus. Daarnaast belooft het bedrijf ook vervoer aan te bieden voor mensen die geen chipkaart hebben. Er komen geen verschillende klassen in de treinen, volgens Abellio wordt al het vervoer 'eerste klas'.

Nieuw materieel
De nieuwe vervoerder begint meteen met nieuwe bussen te rijden. Ook komen er vanaf 2020 nieuwe treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Dat zullen dan elektrische treinen zijn, omdat dan de bovenleiding boven het spoor klaar is. Vanaf 2024 worden alle bussen vervangen door milieuvriendelijke nul-emissie-bussen.

Kosten
Abellio krijgt elk jaar 55,5 miljoen euro van de provincie om het openbaar vervoer te verzorgen. De Duitse vervoersautoriteit doet daar nog 1,9 miljoen bij, omdat ook de trein van Heerlen naar Aken onder de concessie valt.

Flickr/ peters452002/ CC BY-NC-SA 2.0

Rechter
Veolia heeft verschillende keren laten weten grote moeite te hebben met de aanbesteding, omdat het niet op zou kunnen boksen tegen twee kandidaten die allebei een groot nationaal vervoersbedrijf achter zich hebben staan. Veolia is onderdeel van een Frans bedrijf dat zich behalve met openbaar vervoer ook met afvalinzameling bezighoudt. Via de rechter heeft Veolia nog geprobeerd om de inschrijving van Abellio uit te sluiten van mededinging, omdat de NS-dochter een oneerlijk voordeel zou hebben.

Mega-opdracht
De opdracht is zo'n 2 miljard euro waard, en is de grootste aanbesteding in de geschiedenis van het Nederlands openbaar vervoer.

Qbuzz
Abellio kiest in Limburg dus voor de naam DOOR. Op andere plekken in Nederland rijden er ook al bussen van de vervoerder. In Utrecht, Groningen, Drenthe en een deel van Friesland rijdt Abellio onder de naam Qbuzz.

Lees ook: Geen onderzoek provincie naar aanbesteding Veolia

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veolia: 'Aanbesteding Limburgs ov niet met opzet verliezen'
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Veolia legt zich niet neer bij keus voor Arriva
OV-schandaal: ook Veolia niet veilig bij claims
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen