Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbeientelers verontwaardigd over onderzoek NVWA

Geplaatst opmaandag 6 november 2017 - 19:13

Volgens de Limburgse aardbeientelers kunnen we gerust aardbeien eten, zonder bang te zijn voor onze gezondheid.

De aardbeientelers reageren verontwaardigd op het bericht dat aardbeien zes keer zoveel bestrijdingsmiddelen bevatten als ander fruit in de supermarkt.

Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde zaterdag een onderzoek waaruit bleek dat aardbeien in de supermarkt veel meer schadelijke stoffen bevatten dan andere fruitsoorten. Limburgse aardbeientelers zijn niet blij met de publicatie.

Video: L1

Appels met peren
Voor verschillende soorten fruit, heb je verschillende soorten bestrijdingsmiddel in verschillende hoeveelheden nodig. Het is dus appels met peren vergelijken. Daarbij komt de aardbei slecht uit de bus. Ten onrechte, vindt aardbeienteler Marcel Dings uit Belfeld. Volgens hem voldoen de aardbeien aan alle normen. "De kop van het artikel klopt niet, want je kunt deze stoffen niet met elkaar vergelijken", stelt Dings. "Ik denk dat we moeten constateren dat we een prima veilig voedselpakket maken."

Geen risico's
De NVWA zegt geen risico's te zien in het eten van aardbeien. De woordvoerder benadrukt in de publicatie dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen