Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbeientelers verontwaardigd over onderzoek NVWA

Geplaatst opmaandag 6 november 2017 - 19:13

Volgens de Limburgse aardbeientelers kunnen we gerust aardbeien eten, zonder bang te zijn voor onze gezondheid.

De aardbeientelers reageren verontwaardigd op het bericht dat aardbeien zes keer zoveel bestrijdingsmiddelen bevatten als ander fruit in de supermarkt.

Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde zaterdag een onderzoek waaruit bleek dat aardbeien in de supermarkt veel meer schadelijke stoffen bevatten dan andere fruitsoorten. Limburgse aardbeientelers zijn niet blij met de publicatie.

Video: L1

Appels met peren
Voor verschillende soorten fruit, heb je verschillende soorten bestrijdingsmiddel in verschillende hoeveelheden nodig. Het is dus appels met peren vergelijken. Daarbij komt de aardbei slecht uit de bus. Ten onrechte, vindt aardbeienteler Marcel Dings uit Belfeld. Volgens hem voldoen de aardbeien aan alle normen. "De kop van het artikel klopt niet, want je kunt deze stoffen niet met elkaar vergelijken", stelt Dings. "Ik denk dat we moeten constateren dat we een prima veilig voedselpakket maken."

Geen risico's
De NVWA zegt geen risico's te zien in het eten van aardbeien. De woordvoerder benadrukt in de publicatie dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen