Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbei verdringt roos uit de kas

Geplaatst opvrijdag 21 november 2014 - 9:00

De teelt van bloemen, planten en groente in de kas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Limburg is de krimp het grootst. Hier bedraagt de daling 6 procent. Noord- en Zuid-Holland volgen met respectievelijk 4 en 3 procent.

Afrika hofleverancier
De krimp gaat vooral ten koste van het aantal rozen dat wordt verbouwd. In een jaar tijd is de oppervlakte die voor rozenteelt wordt gebruikt met 19 procent gedaald. Sinds het jaar 2000 bedraagt de daling zelfs 70 procent. De regio Lottum is een belangrijke plek voor rozenteelt in Limburg. Maar de meeste rozen op de Nederlandse markt zijn tegenwoordig afkomstig uit Afrika.

Aardbei groeit
Op het gebied van groente krijgt de paprikateelt de grootste klappen: een daling van 7 procent. De teelt van aardbei is wel flink gegroeid, met 8 procent. Ook de tomatenteelt steeg met 1 procent licht.

Niet meer rendabel
Volgens de LLTB is de krimp niks nieuws. Veel telers in de glastuinbouw stoppen met hun bedrijf omdat het niet meer rendabel is. Om die reden is de versnellingsagenda in Limburg ingezet om de bedrijven in de land- en tuinbouw sterker te maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Video: Renée van Wegberg neemt hap van eigen roos
Minder telers kweken meer aardbeien
Musicalster Renée van Wegberg heeft eetbare roos
'Geluk dat ebola zich niet naar westen heeft verspreid'
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen