Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbei verdringt roos uit de kas

Geplaatst opvrijdag 21 november 2014 - 9:00

De teelt van bloemen, planten en groente in de kas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Limburg is de krimp het grootst. Hier bedraagt de daling 6 procent. Noord- en Zuid-Holland volgen met respectievelijk 4 en 3 procent.

Afrika hofleverancier
De krimp gaat vooral ten koste van het aantal rozen dat wordt verbouwd. In een jaar tijd is de oppervlakte die voor rozenteelt wordt gebruikt met 19 procent gedaald. Sinds het jaar 2000 bedraagt de daling zelfs 70 procent. De regio Lottum is een belangrijke plek voor rozenteelt in Limburg. Maar de meeste rozen op de Nederlandse markt zijn tegenwoordig afkomstig uit Afrika.

Aardbei groeit
Op het gebied van groente krijgt de paprikateelt de grootste klappen: een daling van 7 procent. De teelt van aardbei is wel flink gegroeid, met 8 procent. Ook de tomatenteelt steeg met 1 procent licht.

Niet meer rendabel
Volgens de LLTB is de krimp niks nieuws. Veel telers in de glastuinbouw stoppen met hun bedrijf omdat het niet meer rendabel is. Om die reden is de versnellingsagenda in Limburg ingezet om de bedrijven in de land- en tuinbouw sterker te maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Video: Renée van Wegberg neemt hap van eigen roos
Minder telers kweken meer aardbeien
Musicalster Renée van Wegberg heeft eetbare roos
'Geluk dat ebola zich niet naar westen heeft verspreid'
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen