Overslaan en naar de inhoud gaan

AAP pleit voor Limburgse wasberenaanpak in Gelderland

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 15:17

Gelderland moet, net als Limburg, wasberen in het wild niet zomaar laten afschieten, maar vangen. Dat vindt stichting AAP, die maandag een vrachtwagen met daarop een groot protestbord tegen het afschieten van wasberen heeft geparkeerd voor de deur van het Gelderse Provinciehuis.

AAP roept mensen op om parkeergeld te doneren, zodat het protestbord zo lang mogelijk op de parkeerplaats bij het Gelderse provinciehuis kan blijven staan.

Gevangen
Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober op die manier al dertien wasberen gevangen en overgebracht naar AAP. De stichting zorgt voor de herplaatsing van de dieren.

Video: Zo worden de Limburgse wasberen gevangen

Protest
Eerder dit jaar besloot de Provincie Limburg ook om wasberen te laten afschieten. Dat ging na veel protest niet door en nu worden de dieren gevangen. Dat kan volgens AAP ook met de tien tot vijftien wasberen die in Gelderland leven. Maar de provincie wil daar volgens de stichting niet over praten. AAP gaat daarom over tot de protestactie.

Ophef
Wasberen moeten bestreden worden omdat het een ongewenste soort is in Nederland. Ze overheersen inheemse soorten en kunnen ziektes overbrengen op mensen. Sinds de ophef in Limburg heeft de Zoogdiervereniging een wasberenmeldpunt om wetenschappelijke gegevens over de stand van het beest in Nederland te verzamelen.

Vrijstelling
In Limburg mogen moeilijk te vangen wasberen wél afgeschoten worden. Het gaat dan om wasberen die buiten kerngebieden, waar ze regelmatig voorkomen, worden gesignaleerd. Plaatselijke jagers krijgen daarvoor een vrijstelling van de provincie.

Lees ook: Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen