Overslaan en naar de inhoud gaan

AAP pleit voor Limburgse wasberenaanpak in Gelderland

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 15:17

Gelderland moet, net als Limburg, wasberen in het wild niet zomaar laten afschieten, maar vangen. Dat vindt stichting AAP, die maandag een vrachtwagen met daarop een groot protestbord tegen het afschieten van wasberen heeft geparkeerd voor de deur van het Gelderse Provinciehuis.

AAP roept mensen op om parkeergeld te doneren, zodat het protestbord zo lang mogelijk op de parkeerplaats bij het Gelderse provinciehuis kan blijven staan.

Gevangen
Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober op die manier al dertien wasberen gevangen en overgebracht naar AAP. De stichting zorgt voor de herplaatsing van de dieren.

Video: Zo worden de Limburgse wasberen gevangen

Protest
Eerder dit jaar besloot de Provincie Limburg ook om wasberen te laten afschieten. Dat ging na veel protest niet door en nu worden de dieren gevangen. Dat kan volgens AAP ook met de tien tot vijftien wasberen die in Gelderland leven. Maar de provincie wil daar volgens de stichting niet over praten. AAP gaat daarom over tot de protestactie.

Ophef
Wasberen moeten bestreden worden omdat het een ongewenste soort is in Nederland. Ze overheersen inheemse soorten en kunnen ziektes overbrengen op mensen. Sinds de ophef in Limburg heeft de Zoogdiervereniging een wasberenmeldpunt om wetenschappelijke gegevens over de stand van het beest in Nederland te verzamelen.

Vrijstelling
In Limburg mogen moeilijk te vangen wasberen wél afgeschoten worden. Het gaat dan om wasberen die buiten kerngebieden, waar ze regelmatig voorkomen, worden gesignaleerd. Plaatselijke jagers krijgen daarvoor een vrijstelling van de provincie.

Lees ook: Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen