Overslaan en naar de inhoud gaan

AAP pleit voor Limburgse wasberenaanpak in Gelderland

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 15:17

Gelderland moet, net als Limburg, wasberen in het wild niet zomaar laten afschieten, maar vangen. Dat vindt stichting AAP, die maandag een vrachtwagen met daarop een groot protestbord tegen het afschieten van wasberen heeft geparkeerd voor de deur van het Gelderse Provinciehuis.

AAP roept mensen op om parkeergeld te doneren, zodat het protestbord zo lang mogelijk op de parkeerplaats bij het Gelderse provinciehuis kan blijven staan.

Gevangen
Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober op die manier al dertien wasberen gevangen en overgebracht naar AAP. De stichting zorgt voor de herplaatsing van de dieren.

Video: Zo worden de Limburgse wasberen gevangen

Protest
Eerder dit jaar besloot de Provincie Limburg ook om wasberen te laten afschieten. Dat ging na veel protest niet door en nu worden de dieren gevangen. Dat kan volgens AAP ook met de tien tot vijftien wasberen die in Gelderland leven. Maar de provincie wil daar volgens de stichting niet over praten. AAP gaat daarom over tot de protestactie.

Ophef
Wasberen moeten bestreden worden omdat het een ongewenste soort is in Nederland. Ze overheersen inheemse soorten en kunnen ziektes overbrengen op mensen. Sinds de ophef in Limburg heeft de Zoogdiervereniging een wasberenmeldpunt om wetenschappelijke gegevens over de stand van het beest in Nederland te verzamelen.

Vrijstelling
In Limburg mogen moeilijk te vangen wasberen wél afgeschoten worden. Het gaat dan om wasberen die buiten kerngebieden, waar ze regelmatig voorkomen, worden gesignaleerd. Plaatselijke jagers krijgen daarvoor een vrijstelling van de provincie.

Lees ook: Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen