Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvalsplan stikstof: versnellen van herstel natuur

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 17:45

De provincie gaat al dit jaar beginnen met het herstel en de versterking van de natuur in zes beschermde zogeheten Natura2000-gebieden.

Dat is één van de concrete punten uit het Aanvalsplan Stikstof dat woensdag in Roermond is gepresenteerd. Dat is gericht op het aanpakken van de stikstofcrisis op Limburgs niveau.

Zes gebieden
In de zes gebieden waaronder de Sint Pietersberg, de Bemelerberg en het Roerdal, wordt de komende drie jaar tenminste 200 hectare aan kruiden- en faunarijk grasland opgewaardeerd.

Drie hoekstenen
Het versnellen van het herstel van de natuur in 21 Limburgse Natura2000-gebieden is één van de drie hoekstenen van het Aanvalsplan Stikstof. Een andere is het probleem aanpakken bij de bron. Bijvoorbeeld door het verplaatsen of opkopen van bedrijven die het meeste stikstof uitstoten, maar ook door bijvoorbeeld innovatie. Daarbij gaat het om zowel landbouwbedrijven, maar ook om industrie.

Gebiedstafels
Een derde hoeksteen is het ruimte bieden aan nieuwe bedrijvigheid. Het provinciebestuur kiest daarbij voor een aanpak per regio. Daarom komen er drie zogenoemde gebiedstafels, in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Die moeten bespreken welke maatregelen in en rondom een stikstofgevoelig natuurgebied nodig zijn en hoe economische activiteiten weer kunnen worden opgepakt. In de tweede helft van dit jaar moet daar duidelijkheid over komen.

Grote verschillen
Het provinciebestuur kiest voor een aanpak per gebied omdat er grote onderlinge verschillen kunnen zijn. In de gebiedstafels zitten onder meer vertegenwoordigers van provincie en gemeenten, het waterschap Limburg, de Limburgse Land-en Tuinbouwbond, de Natuur- en Milieufederatie Limburg en terreineigenaren als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Buurlanden
In het aanvalsplan benadrukt het provinciebestuur ook het grote belang van goede afspraken met de buurlanden België en Duitsland. Omdat met de lange grens met het buitenland er veel stikstof ‘overwaait’.

Stilgelegde projecten
Eerder becijferde het provinciebestuur dat 1600 projecten in Limburg stil waren komen te liggen na de stikstof-uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De verwachting is dat twee-derde daarvan zonder problemen door kan gaan. "We willen vergunningverlening weer duurzaam op gang brengen”, zo staat er.

Bijdrage Rijk
Het provinciebestuur vraagt in totaal 220 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van het Aanvalsplan Stikstof. Het stelt wel dat het plan “niet in beton gegoten is” maar om het half jaar wordt geactualiseerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen