Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvalsplan stikstof: versnellen van herstel natuur

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 17:45

De provincie gaat al dit jaar beginnen met het herstel en de versterking van de natuur in zes beschermde zogeheten Natura2000-gebieden.

Dat is één van de concrete punten uit het Aanvalsplan Stikstof dat woensdag in Roermond is gepresenteerd. Dat is gericht op het aanpakken van de stikstofcrisis op Limburgs niveau.

Zes gebieden
In de zes gebieden waaronder de Sint Pietersberg, de Bemelerberg en het Roerdal, wordt de komende drie jaar tenminste 200 hectare aan kruiden- en faunarijk grasland opgewaardeerd.

Drie hoekstenen
Het versnellen van het herstel van de natuur in 21 Limburgse Natura2000-gebieden is één van de drie hoekstenen van het Aanvalsplan Stikstof. Een andere is het probleem aanpakken bij de bron. Bijvoorbeeld door het verplaatsen of opkopen van bedrijven die het meeste stikstof uitstoten, maar ook door bijvoorbeeld innovatie. Daarbij gaat het om zowel landbouwbedrijven, maar ook om industrie.

Gebiedstafels
Een derde hoeksteen is het ruimte bieden aan nieuwe bedrijvigheid. Het provinciebestuur kiest daarbij voor een aanpak per regio. Daarom komen er drie zogenoemde gebiedstafels, in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Die moeten bespreken welke maatregelen in en rondom een stikstofgevoelig natuurgebied nodig zijn en hoe economische activiteiten weer kunnen worden opgepakt. In de tweede helft van dit jaar moet daar duidelijkheid over komen.

Grote verschillen
Het provinciebestuur kiest voor een aanpak per gebied omdat er grote onderlinge verschillen kunnen zijn. In de gebiedstafels zitten onder meer vertegenwoordigers van provincie en gemeenten, het waterschap Limburg, de Limburgse Land-en Tuinbouwbond, de Natuur- en Milieufederatie Limburg en terreineigenaren als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Buurlanden
In het aanvalsplan benadrukt het provinciebestuur ook het grote belang van goede afspraken met de buurlanden België en Duitsland. Omdat met de lange grens met het buitenland er veel stikstof ‘overwaait’.

Stilgelegde projecten
Eerder becijferde het provinciebestuur dat 1600 projecten in Limburg stil waren komen te liggen na de stikstof-uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De verwachting is dat twee-derde daarvan zonder problemen door kan gaan. "We willen vergunningverlening weer duurzaam op gang brengen”, zo staat er.

Bijdrage Rijk
Het provinciebestuur vraagt in totaal 220 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van het Aanvalsplan Stikstof. Het stelt wel dat het plan “niet in beton gegoten is” maar om het half jaar wordt geactualiseerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen