Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvalsplan stikstof: versnellen van herstel natuur

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 17:45

De provincie gaat al dit jaar beginnen met het herstel en de versterking van de natuur in zes beschermde zogeheten Natura2000-gebieden.

Dat is één van de concrete punten uit het Aanvalsplan Stikstof dat woensdag in Roermond is gepresenteerd. Dat is gericht op het aanpakken van de stikstofcrisis op Limburgs niveau.

Zes gebieden
In de zes gebieden waaronder de Sint Pietersberg, de Bemelerberg en het Roerdal, wordt de komende drie jaar tenminste 200 hectare aan kruiden- en faunarijk grasland opgewaardeerd.

Drie hoekstenen
Het versnellen van het herstel van de natuur in 21 Limburgse Natura2000-gebieden is één van de drie hoekstenen van het Aanvalsplan Stikstof. Een andere is het probleem aanpakken bij de bron. Bijvoorbeeld door het verplaatsen of opkopen van bedrijven die het meeste stikstof uitstoten, maar ook door bijvoorbeeld innovatie. Daarbij gaat het om zowel landbouwbedrijven, maar ook om industrie.

Gebiedstafels
Een derde hoeksteen is het ruimte bieden aan nieuwe bedrijvigheid. Het provinciebestuur kiest daarbij voor een aanpak per regio. Daarom komen er drie zogenoemde gebiedstafels, in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Die moeten bespreken welke maatregelen in en rondom een stikstofgevoelig natuurgebied nodig zijn en hoe economische activiteiten weer kunnen worden opgepakt. In de tweede helft van dit jaar moet daar duidelijkheid over komen.

Grote verschillen
Het provinciebestuur kiest voor een aanpak per gebied omdat er grote onderlinge verschillen kunnen zijn. In de gebiedstafels zitten onder meer vertegenwoordigers van provincie en gemeenten, het waterschap Limburg, de Limburgse Land-en Tuinbouwbond, de Natuur- en Milieufederatie Limburg en terreineigenaren als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Buurlanden
In het aanvalsplan benadrukt het provinciebestuur ook het grote belang van goede afspraken met de buurlanden België en Duitsland. Omdat met de lange grens met het buitenland er veel stikstof ‘overwaait’.

Stilgelegde projecten
Eerder becijferde het provinciebestuur dat 1600 projecten in Limburg stil waren komen te liggen na de stikstof-uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De verwachting is dat twee-derde daarvan zonder problemen door kan gaan. "We willen vergunningverlening weer duurzaam op gang brengen”, zo staat er.

Bijdrage Rijk
Het provinciebestuur vraagt in totaal 220 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van het Aanvalsplan Stikstof. Het stelt wel dat het plan “niet in beton gegoten is” maar om het half jaar wordt geactualiseerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen