Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aantal zedendelicten in Limburg fors toegenomen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 6:00

Het aantal meldingen van zedendelicten in Limburg is in 2018 met ruim 14 procent toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename
In 2018 registreerde de politie 520 zedenmisdrijven. Een jaar eerder werden er nog 455 misdrijven als aanranding en verkrachting geregistreerd. Het cijfer neemt toe sinds 2016, toen er provinciebreed 405 zaken werden gemeld. Daarmee zijn zedenmisdrijven een uitzondering op andere criminaliteitscijfers, die wel een daling laten zien.

Venray
Opvallendste stijger in Limburg is de gemeente Venray, waar het aantal zedendelicten in een jaar tijd ruim verdubbelde; van 15 naar 35. Ook Heerlen (van 35 naar 45) en Venlo (van 50 naar 65) lieten een forse toename zien. Venray en Heerlen behoorden vorig jaar nog tot de weinige positieve Limburgse uitschieters, met een daling ten opzichte van 2016.

Minder
Horst aan de Maas kende daarentegen een beter jaar en zag het aantal zedenmisdrijven halveren van dertig naar vijftien. Ook uit Weert kwamen minder meldingen binnen: 25 in 2018 ten opzichte van dertig in 2017.

Maastricht en Sittard-Geleen
Maastricht had het meeste aantal meldingen onder de Limburgse gemeenten: 70 in 2018; 60 een jaar eerder. Uit Sittard-Geleen kwamen in 2018 55 meldingen binnen. Ook dat was een toename: tien meer ten opzichte van vorig jaar en bijna een verdubbeling van 2016.

Ook landelijk nam het aantal zedenmisdrijven toe. Over heel Nederland gerekend werden er in 2018 bijna 9000 meldingen gedaan, tegenover 8400 een jaar eerder.

Bekijk de cijfers uit uw gemeente in het kaartje hieronder.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen