Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aantal zedendelicten in Limburg fors toegenomen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 6:00

Het aantal meldingen van zedendelicten in Limburg is in 2018 met ruim 14 procent toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename
In 2018 registreerde de politie 520 zedenmisdrijven. Een jaar eerder werden er nog 455 misdrijven als aanranding en verkrachting geregistreerd. Het cijfer neemt toe sinds 2016, toen er provinciebreed 405 zaken werden gemeld. Daarmee zijn zedenmisdrijven een uitzondering op andere criminaliteitscijfers, die wel een daling laten zien.

Venray
Opvallendste stijger in Limburg is de gemeente Venray, waar het aantal zedendelicten in een jaar tijd ruim verdubbelde; van 15 naar 35. Ook Heerlen (van 35 naar 45) en Venlo (van 50 naar 65) lieten een forse toename zien. Venray en Heerlen behoorden vorig jaar nog tot de weinige positieve Limburgse uitschieters, met een daling ten opzichte van 2016.

Minder
Horst aan de Maas kende daarentegen een beter jaar en zag het aantal zedenmisdrijven halveren van dertig naar vijftien. Ook uit Weert kwamen minder meldingen binnen: 25 in 2018 ten opzichte van dertig in 2017.

Maastricht en Sittard-Geleen
Maastricht had het meeste aantal meldingen onder de Limburgse gemeenten: 70 in 2018; 60 een jaar eerder. Uit Sittard-Geleen kwamen in 2018 55 meldingen binnen. Ook dat was een toename: tien meer ten opzichte van vorig jaar en bijna een verdubbeling van 2016.

Ook landelijk nam het aantal zedenmisdrijven toe. Over heel Nederland gerekend werden er in 2018 bijna 9000 meldingen gedaan, tegenover 8400 een jaar eerder.

Bekijk de cijfers uit uw gemeente in het kaartje hieronder.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen