Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal vermiste huisdieren stijgt fors

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 6:00

Het aantal vermiste huisdieren in Limburg is in de laatste vier maanden van 2021 met 17 procent gestegen tegenover dezelfde periode in 2020.

Tussen 1 september 2021 en 10 januari dit jaar verdwenen in onze provincie 584 huisdieren tegenover 513 dieren één jaar eerder, meldt stichting Amivedi.

Huisdieren
In dezelfde periode werden bij de meldpunten van de stichting daarnaast 425 gevonden huisdieren gemeld. De drie Limburgse vrijwilligers van Amivedi ontvingen in totaal dus 1009 meldingen in vier maanden.

Bij de meldpunten kunnen mensen hun weggelopen huisdier melden of een gevonden dier opgeven. In Limburg kan dat in Venray, Roermond en Maastricht.

Schildpad
De grootste wegloper is de kat: 480 exemplaren verlieten in de laatste vier maanden huis en haard, tegenover 410 één jaar eerder. Het aantal verdwenen honden bedroeg 71 tegenover 66 in 2020. Daarnaast kreeg Amivedi meldingen over weggelopen of weggevlogen vogels, knaagdieren, kleine roofdieren en zelfs een schildpad en een paard.

Schommelt
De meeste dieren worden weer gevonden of keren uit zichzelf terug naar hun baas. De cijfers zijn volgens Amivedi niet alarmerend: "Het schommelt een beetje, ook zijn er verschillen in de seizoenen. Vanaf december lopen veel dieren weg omdat ze schrikken van vuurwerk. Maar ook een milde herfst en een mooi voorjaar zorgen voor schommelingen in de cijfers", zegt Laura Orta van het centraal meldpunt in Maastricht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen