Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal verdachten weer afgenomen, wel meer vuurwapens

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 7:06

Het aantal verdachten van criminele handelingen in Limburg is in 2018 opnieuw afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna gehalveerd
In Limburg werden vorig jaar 7820 mensen verdacht van strafbare feiten. Dat waren er bijna 900 minder dan een jaar eerder. De afgelopen jaren was er elk jaar een daling te zien. Sinds 2012 is het aantal verdachten bijna gehalveerd.

Vuurwapens
Alleen het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven neemt al twee jaar op rij fors toe. In Limburg werden in 2018 370 mensen die een wapen-gerelateerde misdrijf hadden gepleegd verdacht. Twee jaar geleden was dat nog bijna een derde minder.

Verdubbeling
Venlo is provinciaal koploper. De gemeente zag vorig jaar een ruime verdubbeling van het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven. Waren er in 2017 nog afgerond 30 mensen met een wapen die werden gezocht, vorig jaar kwam dat aantal uit op 70. Sittard-Geleen is een goede tweede met afgerond 50 gevallen. Het CBS rondt de aantallen af op tientallen.

Geweld
De meeste mensen die verdacht werden van een misdrijf, pleegden een vermogensmisdrijf of werden gezocht wegens het toepassen van geweld. Beide categorieën zorgden samen voor twee derde van het aantal verdachten. Maastricht kende het grootste aantal vermogensdelicten (ruim 300) en Venlo mag zich geweldshoofdstad van Limburg noemen, met 310 verdachten. Dat is overigens wel een afname voor het vierde jaar op rij.

Gemiddelde
Om de cijfers beter onderling te kunnen vergelijken, heeft het CBS ze omgerekend naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Het provinciale gemiddelde ligt op 76 verdachten op elke 10.000 Limburgers.

Simpelveld
Een paar gemeenten gingen tegen de provinciale trend in en lieten een stijging zien. In Simpelveld was de toename het grootst: van 36 verdachten per 10.000 inwoners in 2017 naar 57 in 2018. Kanttekening is wel dat Simpelveld twee jaar geleden een forse daling liet zien. Over de langere termijn gekeken neemt het aantal verdachten in de gemeente nog steeds af. Ook Beesel (van 47 naar 65) en de voormalige gemeente Onderbanken (van 74 naar 80) zagen het aantal verdachten per 10.000 inwoners in 2018 toenemen.

Grote steden
In alle grote steden daarentegen nam het aantal verdachten af. Heerlen blijft provinciale koploper met 136 verdachten per 10.000 inwoners. Ook Venlo (103) en Roermond (117) zitten boven de honderd. Maastricht zag het aantal mensen dat door de politie verdacht wordt, afnemen naar 75 en staat daarmee provinciaal in de middenmoot.

Hoeveel van de geregistreerde verdachten daadwerkelijk zijn aangehouden, is bij het CBS nog niet bekend. Bekijk hieronder de cijfers in jouw gemeente:

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen