Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aantal verdachten weer afgenomen, wel meer vuurwapens

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 7:06

Het aantal verdachten van criminele handelingen in Limburg is in 2018 opnieuw afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna gehalveerd
In Limburg werden vorig jaar 7820 mensen verdacht van strafbare feiten. Dat waren er bijna 900 minder dan een jaar eerder. De afgelopen jaren was er elk jaar een daling te zien. Sinds 2012 is het aantal verdachten bijna gehalveerd.

Vuurwapens
Alleen het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven neemt al twee jaar op rij fors toe. In Limburg werden in 2018 370 mensen die een wapen-gerelateerde misdrijf hadden gepleegd verdacht. Twee jaar geleden was dat nog bijna een derde minder.

Verdubbeling
Venlo is provinciaal koploper. De gemeente zag vorig jaar een ruime verdubbeling van het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven. Waren er in 2017 nog afgerond 30 mensen met een wapen die werden gezocht, vorig jaar kwam dat aantal uit op 70. Sittard-Geleen is een goede tweede met afgerond 50 gevallen. Het CBS rondt de aantallen af op tientallen.

Geweld
De meeste mensen die verdacht werden van een misdrijf, pleegden een vermogensmisdrijf of werden gezocht wegens het toepassen van geweld. Beide categorieën zorgden samen voor twee derde van het aantal verdachten. Maastricht kende het grootste aantal vermogensdelicten (ruim 300) en Venlo mag zich geweldshoofdstad van Limburg noemen, met 310 verdachten. Dat is overigens wel een afname voor het vierde jaar op rij.

Gemiddelde
Om de cijfers beter onderling te kunnen vergelijken, heeft het CBS ze omgerekend naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Het provinciale gemiddelde ligt op 76 verdachten op elke 10.000 Limburgers.

Simpelveld
Een paar gemeenten gingen tegen de provinciale trend in en lieten een stijging zien. In Simpelveld was de toename het grootst: van 36 verdachten per 10.000 inwoners in 2017 naar 57 in 2018. Kanttekening is wel dat Simpelveld twee jaar geleden een forse daling liet zien. Over de langere termijn gekeken neemt het aantal verdachten in de gemeente nog steeds af. Ook Beesel (van 47 naar 65) en de voormalige gemeente Onderbanken (van 74 naar 80) zagen het aantal verdachten per 10.000 inwoners in 2018 toenemen.

Grote steden
In alle grote steden daarentegen nam het aantal verdachten af. Heerlen blijft provinciale koploper met 136 verdachten per 10.000 inwoners. Ook Venlo (103) en Roermond (117) zitten boven de honderd. Maastricht zag het aantal mensen dat door de politie verdacht wordt, afnemen naar 75 en staat daarmee provinciaal in de middenmoot.

Hoeveel van de geregistreerde verdachten daadwerkelijk zijn aangehouden, is bij het CBS nog niet bekend. Bekijk hieronder de cijfers in jouw gemeente:

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen