Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal verdachten weer afgenomen, wel meer vuurwapens

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 7:06

Het aantal verdachten van criminele handelingen in Limburg is in 2018 opnieuw afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna gehalveerd
In Limburg werden vorig jaar 7820 mensen verdacht van strafbare feiten. Dat waren er bijna 900 minder dan een jaar eerder. De afgelopen jaren was er elk jaar een daling te zien. Sinds 2012 is het aantal verdachten bijna gehalveerd.

Vuurwapens
Alleen het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven neemt al twee jaar op rij fors toe. In Limburg werden in 2018 370 mensen die een wapen-gerelateerde misdrijf hadden gepleegd verdacht. Twee jaar geleden was dat nog bijna een derde minder.

Verdubbeling
Venlo is provinciaal koploper. De gemeente zag vorig jaar een ruime verdubbeling van het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven. Waren er in 2017 nog afgerond 30 mensen met een wapen die werden gezocht, vorig jaar kwam dat aantal uit op 70. Sittard-Geleen is een goede tweede met afgerond 50 gevallen. Het CBS rondt de aantallen af op tientallen.

Geweld
De meeste mensen die verdacht werden van een misdrijf, pleegden een vermogensmisdrijf of werden gezocht wegens het toepassen van geweld. Beide categorieën zorgden samen voor twee derde van het aantal verdachten. Maastricht kende het grootste aantal vermogensdelicten (ruim 300) en Venlo mag zich geweldshoofdstad van Limburg noemen, met 310 verdachten. Dat is overigens wel een afname voor het vierde jaar op rij.

Gemiddelde
Om de cijfers beter onderling te kunnen vergelijken, heeft het CBS ze omgerekend naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Het provinciale gemiddelde ligt op 76 verdachten op elke 10.000 Limburgers.

Simpelveld
Een paar gemeenten gingen tegen de provinciale trend in en lieten een stijging zien. In Simpelveld was de toename het grootst: van 36 verdachten per 10.000 inwoners in 2017 naar 57 in 2018. Kanttekening is wel dat Simpelveld twee jaar geleden een forse daling liet zien. Over de langere termijn gekeken neemt het aantal verdachten in de gemeente nog steeds af. Ook Beesel (van 47 naar 65) en de voormalige gemeente Onderbanken (van 74 naar 80) zagen het aantal verdachten per 10.000 inwoners in 2018 toenemen.

Grote steden
In alle grote steden daarentegen nam het aantal verdachten af. Heerlen blijft provinciale koploper met 136 verdachten per 10.000 inwoners. Ook Venlo (103) en Roermond (117) zitten boven de honderd. Maastricht zag het aantal mensen dat door de politie verdacht wordt, afnemen naar 75 en staat daarmee provinciaal in de middenmoot.

Hoeveel van de geregistreerde verdachten daadwerkelijk zijn aangehouden, is bij het CBS nog niet bekend. Bekijk hieronder de cijfers in jouw gemeente:

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen