Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Aantal verdachten weer afgenomen, wel meer vuurwapens

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 7:06

Het aantal verdachten van criminele handelingen in Limburg is in 2018 opnieuw afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna gehalveerd
In Limburg werden vorig jaar 7820 mensen verdacht van strafbare feiten. Dat waren er bijna 900 minder dan een jaar eerder. De afgelopen jaren was er elk jaar een daling te zien. Sinds 2012 is het aantal verdachten bijna gehalveerd.

Vuurwapens
Alleen het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven neemt al twee jaar op rij fors toe. In Limburg werden in 2018 370 mensen die een wapen-gerelateerde misdrijf hadden gepleegd verdacht. Twee jaar geleden was dat nog bijna een derde minder.

Verdubbeling
Venlo is provinciaal koploper. De gemeente zag vorig jaar een ruime verdubbeling van het aantal verdachten van vuurwapenmisdrijven. Waren er in 2017 nog afgerond 30 mensen met een wapen die werden gezocht, vorig jaar kwam dat aantal uit op 70. Sittard-Geleen is een goede tweede met afgerond 50 gevallen. Het CBS rondt de aantallen af op tientallen.

Geweld
De meeste mensen die verdacht werden van een misdrijf, pleegden een vermogensmisdrijf of werden gezocht wegens het toepassen van geweld. Beide categorieën zorgden samen voor twee derde van het aantal verdachten. Maastricht kende het grootste aantal vermogensdelicten (ruim 300) en Venlo mag zich geweldshoofdstad van Limburg noemen, met 310 verdachten. Dat is overigens wel een afname voor het vierde jaar op rij.

Gemiddelde
Om de cijfers beter onderling te kunnen vergelijken, heeft het CBS ze omgerekend naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Het provinciale gemiddelde ligt op 76 verdachten op elke 10.000 Limburgers.

Simpelveld
Een paar gemeenten gingen tegen de provinciale trend in en lieten een stijging zien. In Simpelveld was de toename het grootst: van 36 verdachten per 10.000 inwoners in 2017 naar 57 in 2018. Kanttekening is wel dat Simpelveld twee jaar geleden een forse daling liet zien. Over de langere termijn gekeken neemt het aantal verdachten in de gemeente nog steeds af. Ook Beesel (van 47 naar 65) en de voormalige gemeente Onderbanken (van 74 naar 80) zagen het aantal verdachten per 10.000 inwoners in 2018 toenemen.

Grote steden
In alle grote steden daarentegen nam het aantal verdachten af. Heerlen blijft provinciale koploper met 136 verdachten per 10.000 inwoners. Ook Venlo (103) en Roermond (117) zitten boven de honderd. Maastricht zag het aantal mensen dat door de politie verdacht wordt, afnemen naar 75 en staat daarmee provinciaal in de middenmoot.

Hoeveel van de geregistreerde verdachten daadwerkelijk zijn aangehouden, is bij het CBS nog niet bekend. Bekijk hieronder de cijfers in jouw gemeente:

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen