Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal treinreizigers op werkdagen fors minder door corona

Geplaatst opmaandag 9 augustus 2021 - 13:59

De NS heeft in 2020 op werkdagen ruim 55 procent minder mensen in zijn treinen kunnen verwelkomen dan in het jaar daarvoor. In Limburg daalde het aantal reizigers het hardst op station Venlo: 61 procent minder.

De impact van de coronacrisis op de reizigersaantallen was enorm, stelt de NS. Op een gemiddelde werkdag waren er in 2020 landelijk 591.000 reizen. Een jaar eerder ging het om 1,35 miljoen reizen per werkdag.

Maatregelen
"De beperkende maatregelen en adviezen, waaronder 1,5 meter afstand en het thuiswerken, beïnvloeden het reisgedrag en het treingebruik. In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden, maar waren de reizigersaantallen minder dan 15 procent van het niveau van 2019", laat de NS weten.

Ook op de Limburgse trajecten van de NS daalde het aantal reizigers gemiddeld tot minder dan de helft.

Flinke dalers
De sterkste daler van 2020 is station Schiphol Airport (70 procent minder). Dat heeft te maken met het vliegverkeer, dat ook fors afnam door de coronacrisis. Daarna volgen Tilburg Universiteit (66 procent minder) en Amsterdam Bijlmer Arena (65 procent minder).

In Limburg daalde het aantal reizigers het hardst op station Venlo: 61 procent minder. Daarna volgt Heerlen met 59 procent minder reizigers.

In de cijfers zijn alleen de stations op NS-trajecten meegenomen. De cijfers van de stations waar Arriva op rijdt (zoals de Maaslijn) ontbreken.

Toename zichtbaar
Inmiddels ziet de NS het aantal reizigers weer toenemen. Begin juli was meer dan de helft van de reizigers terug in de trein. De teller stond op 53 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen