Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal sterfgevallen stijgt flink in Limburg

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 6:45

De stijging van het aantal sterfgevallen zet door. In Limburg kwamen afgelopen week 377 mensen te overlijden. Dat zijn er 126 meer dan in dezelfde week vorig jaar.

Het Bureau voor de Statistiek (CBS) weet later pas waaraan deze mensen zijn overleden. Maar de oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Stijging zichtbaar
Sinds begin september ligt het aantal sterfgevallen in onze provincie iets hoger dan je op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends mag verwachten. In vergelijking met 2019 kwamen er wekelijks zo'n 20 mensen meer te overlijden. De laatste vijf weken stijgt het aantal sterfgevallen echter harder dan gebruikelijk en is er in Limburg ook echt sprake van oversterfte.

Lees ook: Limburg is grootste coronabrandhaard van West-Europa

Het valt binnen de lijn der verwachting dat het aantal sterfgevallen soms wat hoger ligt en soms wat lager. Pas als er veel meer mensen overlijden dan gebruikelijk, is er sprake van oversterfte.

'Verspreid druk'
Uitvaartondernemers hebben het "verspreid druk", laat hun branchevereniging BGNU weten. "Bij de een is het angstvallig doodstil, de ander heeft het juist enorm druk, zoals in Limburg", zegt directeur Heidi van Haastert.

Vorige week zag het CBS vooral het aantal overlijdens onder 80-plussers toenemen. Maar ook bij mensen van tussen de 65 en 80 jaar was een stijging in het aantal sterfgevallen te zien.

Voldoende ruimte
Iemand die overlijdt, moet binnen zes werkdagen worden begraven of gecremeerd. Dat lukt nog; volgens de BGNU is er genoeg plek voor nabestaanden om in alle rust afscheid van een dierbare te nemen. "We hebben behoorlijk wat overcapaciteit in de branche. We hebben genoeg vet op de botten en we kunnen nog indikken. Dit vangen we prima op." Ook begraafplaatsen en mortuaria hebben volgens de vereniging nog voldoende ruimte.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen